23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie, 2024
Google search engine
StiriInternE-transport, inaplicabilă de la 1 iulie! Ministerul de Finanțe „a uitat” să...

E-transport, inaplicabilă de la 1 iulie! Ministerul de Finanțe „a uitat” să le dea tiriștilor aplicațiile pentru GPS

Un nou eșec al ministerului condus de Marcel Boloș. De luni, 1 iulie, ar trebui ca transportatorii rutieri să respecte prevederile OUG 41/2022, care stabilește ce înseamnă și cum se aplică așa-numita e-Transport. Aceasta este o notificare (declarație) care trebuie facută, conform prevederilor legale, în cazul transporturilor de bunuri cu risc fiscal pe teritoriul României sau al transporturilor internaționale, scopul fiind monitorizarea acestora.

O nouă realizare marca Marcel Boloș. Există, dar nu se poate aplica

Printr-o Ordonanță de Urgență s-a aprobat proiectul pentru folosirea unui sistem electronic de monitorizare a transporturilor rutiere cu risc fiscal. Pe scurt, statul urmează să monitorizeze toate transporturile naționale de bunuri din categoriile de risc fiscal, iar la nivel internațional vor fi monitorizate toate mărfurile care intră sau ies de pe teritoriul țării. Cu aceste măsuri, transportatorii vor fi obligați să-și monteze echipamente de monitorizare GPS, dacă nu au deja. Șoferul va fi obligat să pornească dispozitivul GPS înainte de a începe transportul pe teritoriul național și să îl oprească numai după livrarea bunurilor la destinația declarată, sau după ce părăsește teritoriul național.

Ministerul de Finanțe nu a pus însă la dispoziție aplicațiile GPS pentru transportatori, dar a avut grijă să prevadă sancțiuni dure pentru neutilizarea acestora de la 1 iulie 2024, spun cei de la Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri (UNTRR). Din acest motiv reprezentanții transportatorilor rutieri solicită amânarea aplicării sancțiunilor pentru cel puțin șase luni.

„UNTRR solicită Ministerului Finanțelor să amâne aplicarea sancțiunilor pentru șoferii și operatorii de transport în cazul în care aceștia nu asigură transferul datelor curente de poziționare a vehiculului de transport prevăzute în sistemul RO e-Transport cu cel puțin 6 luni întrucât Centrul Național pentru Informații Financiare din cadrul Ministerului Finanțelor nu a pus la  dispoziția utilizatorilor, în mod gratuit, modulele informatice”, se spune într-un comunicat al reprezentanților transportatorilor rutieri.

Aceștia solicită Guvernului României să proroge sancțiunile pentru nerespectarea articolului 82 din OUG nr. 41 din 8 aprilie 2022 pentru instituirea sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport întrucât Centrul Național pentru Informații Financiare din cadrul Ministerului Finanțelor nu a pus la dispoziția operatorului de transport modulele informatice gratuite care trebuiau să furnizeze informații cu privire la poziționarea vehiculului de transport prin utilizarea dispozitivelor de tip terminal de telecomunicații.

Altfel, „conform prevederilor OUG 41/2022 operatorii de transport sunt sancționați cu amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei în cazul persoanelor fizice, sau cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei în cazul persoanelor juridice dacă nu respectă prevederile art. 82 , respectiv:

(1) Operatorul de transport rutier este obligat să asigure transferul datelor curente de poziționare a vehiculului de transport, care fac obiectul declarației, pe toată durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport.

(2) Operatorul de transport rutier este obligat să echipeze vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicații care utilizeazã tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit menționate la art. 4 alin. (1) lit. b1).”

Conform OUG 41/2022 conducătorul vehiculului este sancționat cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei dacă nu respectă articolul 83 care prevede că trebuie să pornească dispozitivul de poziționare înainte de începerea transportului pe teritoriul național, respectiv să oprească dispozitivul de poziționare numai după livrarea bunurilor la locul de livrare declarat pe teritoriul național sau după părăsirea teritoriului național.

„UNTRR atrage atenția că această obligație pe care trebuie să o îndeplinească conducătorii auto se aplică tuturor șoferilor care transportă bunuri care intră sub incidența OUG 41/2022 indiferent de țara în care este înmatriculat vehiculul.

Având în vedere că până la data de 28 iunie 2024 Centrul Național pentru Informații Financiare nu și-a îndeplinit obligațiile legale, UNTRR solicită prorogarea aplicării amenzilor pentru operatorii de transport și pentru conducătorii auto cu cel puțin 6 luni de la lansarea modulelor informatice care trebuie să furnizeze informații cu privire la poziționarea vehiculului de transport prin utilizarea dispozitivelor de tip terminal de telecomunicații, astfel încât operatorii de transport și conducătorii auto să se poată conforma legislației”, concluzionează reprezentanții transportatorilor rutieri.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments