12.4 C
București
vineri, 1 martie, 2024
Google search engine
DiverseEugen Tomac: „Totul legat de admiterea României în Spațiul Schengen se joacă...

Eugen Tomac: „Totul legat de admiterea României în Spațiul Schengen se joacă în 4 martie 2024”

Europarlamentarul Eugen Tomac trage un nou semnal de alarmă pe tema integrării României în Spațiul Schengen. El a făcut luni, 8 ianuarie, pe pagina sa personală de Facebook o amplă analiză a situației actuale a țării noastre din acest punct de vedere și a ajuns la o concluzie alarmantă.

„Dacă în Consiliul JAI din 4 martie 2024 (n.r.: autorul a scris 2023) nu se ia decizia intrării terestre a României și Bulgariei începând de la 1 ianuarie 2025, în mod absolut sigur, anul viitor nu se mai întâmplă nimic”, sună sentința lui Eugen Tomac.

El mai spune că un rol aparte îl va avea conducerea politică a Belgiei.  

„Mai trebuie spus că Belgia, țară care conduce Consiliul UE (n.r: de la 1 ianuarie 2024) are alegeri parlamentare în aceeași zi cu alegerile europarlamentare din 9 iunie. Rămâne de văzut dacă aceasta va decide să introducă pe ordinea de zi a Consiliului JAI din martie intrarea noastră terestră. După alegerile europarlamentare, toate negocierile în UE vor fi în jurul viitoarei majorități din Parlamentul European și, evident, pentru formarea viitoarei Comisii Europene”, adaugă același Eugen Tomac.

El descalifică și acordul politic semnat la finele anului trecut între România, Bulgaria și Austria: „Acordul politic semnat însă între România, Bulgaria și Austria nu era necesar. El reprezintă o capcană care poate oricând arunca în aer negocierile agreate în spatele ușilor închise în ultimele ore ale anului 2023”.

În plus, Eugen Tomac are o explicație logică și pentru schimbarea de atitudine a Olandei, cea care s-a opus constant integrării Bulgariei, până spre finele anului trecut.

„Motivul pentru care Olanda nu mai poate fi atât de rigidă este simplu: premierul Mark Rutte se pregătește să devină în 2024 Secretar General NATO și nu poate obține consensul tuturor celor 30 de state membre, având o abordare inflexibilă în UE în relația cu doi aliați NATO de pe flancul estic”, e de părere Eugen Tomac.

Iar finalul analizei sale e unul paradoxal, descriind asemenea unui „măr otrăvit” acordul cu Austria și Bulgaria.

„Nu este o mare victorie, ci o capcană în care am căzut, deși ușile ne-au fost larg deschise printr-un context de împrejurări extraordinare. Dar, vorba proverbului, Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă”, conchide europarlamentarul care conduce și Partidul Mișcarea Populară.   

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments