10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
DiverseExclusiv! Ce ne va aduce noul an pe piața imobiliarelor

Exclusiv! Ce ne va aduce noul an pe piața imobiliarelor

Primele 3 luni ale anului 2024 pot aduce un nou fenomen în piața imobiliară. O criză atipică, caracterizată de un număr mic de tranzacții și tot mai puține oferte, dar fără modificări notabile la prețul locuințelor sau valoarea IRCC.

Potrivit unui recent sondaj realizat printre specialiștii din piață pentru 2024 sunt recomandate în continuare creditele cu dobândă fixă, care sunt cu 30% mai avantajoase decât cele cu dobândă variabilă, însă peste 70% dintre tranzacțiile imobiliare sunt făcute cu cash.

„Primul trimestru va aduce o încetinire a ritmului de tranzacții, poate chiar o contractare a pieței. Vor fi mai vizate vânzarile decât chiriile. Ca exceptie, piața dezvoltărilor logistice de spații mici si modulare va beneficia de momentumul câștigat la acest final de an. Evoluția trimestrelor următoare va fi strâns legată de cea a creditării și, ca element de noutate, de evoluția trendului de future banking și al fintech. Majoritatea tranzacțiilor de vânzare, pe segmentul rezidențial, deja se întâmplă în procent foarte mare 70-80 % cu cash. Există lichidați, însă și o precauție crescută în ceea ce privește cheltuielile”, afirmă Oana Ivan, specialist în imobiliare.

Pe de altă parte, segmentul premium va fi răsfățatul anului.

„În segmentul premium nu este percepută nici o scădere. Se observa un procent de peste 50% achiziții fără creditare, iar interesul și acțiunea s-au menținut constant. Suntem optimiști că în prima jumătate a anului vom finaliza stocurile din portofoliu (mai ales ca avem apartamente finalziate sau aproape de finalizare, cu mutare anul acesta). În paralel am declansat deja strategia de dezvoltare pentru noi proiecte”, afirmă Ramona Babiuc, reprezentanta Eden Capital.

Veșți bune par să vină și zona valorii indicelui IRCC și a brokerajului de credite.

Sectorul pieței imobiliare va traversa un an 2024 cu destule necunoscute

„IRCC nu a suferit modificări majore de la 1 ianuarie 2024 (valoarea actuală fiind de 5.97%), vestea bună este că ratele românilor nu au suferit nici ele modificări. Românii care vor contracta în noul an credite ipotecare noi, se vor putea îndrepta către dobânzile fixe care, la acest moment, sunt mult mai scăzute decât cele variabile. Cei care se confruntă dificultăți în achitarea ratelor lunare la creditele ipotecare contractate în trecut, pot opta pentru o soluție de refinanțare care să le ușureze situația. Prin refinanțare pot obține dobânzi fixe mai mici decât actuala dobândă variabilă, iar ratele pot să se diminueze cu 20%-30%”, e de părere Valentin Anghel, CEO AVBS.

Tot el descrie și situația legată de brokerajul de credite: „În domeniul brokerajului de credite nu este percepută așa numita criză, anul 2024 a început în forță, românii accesează credite ipotecare cu dobândă fixă deoarece de peste 1 an de zile dobânda fixă este cea mai avantajoasă și mai sigură opțiune de finanțare. Așa că românii nu-și pun în așteptare planurile, ci contractează în continuare credite ipotecare pentru achiziționarea de locuințe, considerând 2024 un moment oportun. În prezent, cea mai bună dobândă fixă a momentului este pe 3 ani și pornește de la marja de 5.75%, la care se adaugă costul de asigurare de viață, iar din anul 4 dobânda devine variabilă și va fi formată din marja băncii de 2.1% + IRCC. Așadar, pentru cei ce vor să cumpere o locuință în 2024, recomand creditul ipotecar cu dobândă fixă și orientarea către specialiști în creditare care să asigure cea mai bună ofertă de creditare din piață, conform profilului de client”.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments