O călătorie în istoria și cultura românească, Expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità” este rezultatul unui amplu efort de colaborare între instituții culturale, academice și diplomatice din România și Italia, care au contribuit la realizarea și promovarea acestui proiect de anvergură internațională.

În perioada 21 noiembrie 2023 – 21 aprilie 2024, la Muzeul Național Roman din Roma, se desfășoară expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità”, o amplă prezentare a civilizației geților și dacilor, a romanizării și a primelor popoare migratoare care au trăit pe teritoriul actual al României.
Expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità”, cea mai mare expoziție sintetică dedicată acestui subiect în ultimii 25 de ani, este o oportunitate unică de a descoperi și a admira o parte esențială a patrimoniului cultural românesc și european, care reflectă o moștenire comună și o identitate diversă.


Un parcurs cronologic și tematic
Expoziția este structurată în șase secțiuni, acoperă o perioadă de peste 1000 de ani, de la secolul al VIII-lea î.Hr. până la secolul al VII-lea d.Hr și reunește peste 900 de obiecte de patrimoniu provenite din 44 de muzee din România și unul din Republica Moldova.
Prima secțiune, intitulată „Geții și daco-geții”, prezintă originile și evoluția acestor popoare, care au ocupat spațiul carpato-danubiano-pontic și care au intrat în contact cu lumea greacă și romană. Aici sunt expuse obiecte care ilustrează aspecte ale vieții cotidiene, religioase și militare ale geților și dacilor, precum și tezaur de aur și argint, care atestă bogăția și rafinamentul lor artistic.
A doua secțiune, numită „Războaiele daco-romane”, se concentrează pe conflictul dintre Imperiul Roman și Regatul Daciei, care s-a desfășurat în două etape, între anii 101-102 și 105-106 d.Hr. Aici sunt expuse piese care reflectă strategia și tactica militară a celor două părți, precum și consecințele războaielor, cum ar fi construcția Columnii lui Traian, monumentul care celebrează victoria romană și care oferă o sursă inestimabilă de informații despre epocă.
A treia secțiune, denumită „Provincia Dacia”, prezintă procesul de romanizare și integrare a Daciei în Imperiul Roman, care a durat aproximativ 165 de ani, de la anexarea din 106 d.Hr. până la retragerea administrației romane în 271 d.Hr. Aici sunt expuse obiecte care demonstrează transformările sociale, economice, politice și culturale ale provinciei, precum și influențele reciproce dintre elementele autohtone și cele romane.
A patra secțiune, intitulată „Dacia după retragerea aureliană”, se ocupă de perioada care a urmat după abandonarea provinciei de către romani, când Dacia a fost invadată și colonizată de diferite popoare migratoare, cum ar fi goții, gepizii, hunii, avarii, slavii și bulgarii. Aici sunt expuse obiecte care ilustrează continuitatea și discontinuitatea elementelor romane în Dacia, precum și diversitatea și interacțiunea culturală a noilor veniți.
A cincea secțiune, numită „Dacia în epoca bizantină”, se referă la perioada dintre secolele al VI-lea și al VII-lea d.Hr., când Dacia a intrat în sfera de influență a Imperiului Bizantin, care a încercat să restabilească controlul asupra fostei provincii romane. Aici sunt expuse obiecte care atestă prezența și activitatea misiunilor bizantine în Dacia, precum și răspândirea creștinismului în regiune.
A șasea și ultima secțiune, numită „Dacia în imaginarul european”, se ocupă de modul în care Dacia a fost percepută și reprezentată în cultura europeană de-a lungul timpului, de la Antichitate până în prezent. Aici sunt expuse obiecte care ilustrează diversele interpretări și utilizări ale imaginii Daciei în literatură, artă, istoriografie și ideologie, precum și legătura dintre Dacia și identitatea națională românească.

O expoziție de excepție
Expoziția este concepută și coordonată de Muzeul Național de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii. Este realizată în parteneriat cu Muzeul Național Roman din Italia, care găzduiește evenimentul în spațiul său expozițional de la Terme di Diocleziano.
Expoziția, organizată sub patronajul președinților României și Italiei, este cea mai mare expoziție sintetică dedicată acestui subiect în ultimii 25 de ani.
Expoziția beneficiază de sprijinul Ambasadei României în Italia, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Institutului Cultural Român, Accademiei di Romania, precum și de participarea a 45 de muzee din România și Republica Moldova, care au împrumutat obiectele de patrimoniu expuse.
Exponatele au ajuns în siguranță la Roma, transportul acestora fiind realizat cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și al Forțelor Aeriene Române.

Expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità” este rezultatul unui amplu efort de colaborare între instituții culturale, academice și diplomatice din România și Italia, care au contribuit la realizarea și promovarea acestui proiect de anvergură internațională.
Scopul expoziției este de a evidenția rolul și importanța Daciei în istoria și cultura europeană, precum și de a consolida relațiile bilaterale dintre România și Italia, care aniversează 15 ani de Parteneriat Strategic și 150 de ani de relații diplomatice.