Intenția guvernanților de a reduce plata cu bancnote de la 10.000 de lei la 5.000 de lei, pentru o singură tranzacție, s-ar fi lovit cu siguranță de realitatea cruntă din teren. Printre altele, de lipsa infrastructurii. În orașele din Ilfov, de exemplu, ATM-urile pot fi numărate pe degetele de la o mână, iar în unele nu există nici măcar un sediu bancar. În plus, în foarte multe dintre magazine nu se poate plăti cu cardul.
La doi kilometri de București se află un oraș în care nicio bancă nu are deschis un sediu, deși pe raza UAT-ului cu pricina locuiesc peste 30.000 de persoane și funcționează nenumărate societăți comerciale. Este vorba despre Pantelimon, localitate căreia oamenii îi spun simplu, “comună “.
O bancă ar exista, totuși, dar se află în incinta unui supermarket aflat aproape de șoseaua de centură a Capitalei, deci nu are un sediu propriu-zis, într-un imobil stradal. Cu ceva ani în urmă, o bancă austriacă a spart gheața, dar a închis agenția cu pricina după nici doi ani.
Singurul ATM din Pantelimon se află poziționat la intrarea în Policlinica aflată în centrul orașului și atunci când funcționează este asaltat de cei care vor să retragă bani de pe card.
Aproape aceeași situație o întâlnim și în alte orașe din Ilfov, cu excepția localităților Voluntari, Otopeni și Buftea, unde există cel puțin trei agenții bancare, dar și câteva ATM-uri. În Buftea există chiar și un ATM Bitcoin România, unde se pot tranzacționa monede virtuale. Și tot în Buftea, Primăria a scos zilele trecute la licitație un spațiu de trei metri pătrați în vederea închirierii, pentru instalarea unui bancomat, chiar în Piața Centrală Agroalimentară a orașului.
Un caz aparte este cel al comunei Chiajna. Conform datelor de la recensământul din 2021, în această localitate își au rezidența peste 43.000 de persoane. Pentru zecile de mii de locuitori ai comunei există doar trei bancomate, niciunul dintre acestea nefiind al unei bănci consacrate.
Deși se încăpățânează să rămână la stadiul de comună, cu impozite mai mici pentru locuitori, în Chiajna locuiesc de două ori mai multe persoane decât în orașele Chitila, Măgurele, Otopeni, sau Buftea. Explicația o constituie aglomerarea urbană cunoscută sub numele de Militari Residence, aflată pe raza comunei Chiajna, unde trăiesc peste 25.000 de oameni. Două din cele trei sate ale comunei , Dudu și Roșu sunt înglobate, practic, în municipiul București, lipsind inclusiv semnele de demarcație teritorială. Astfel, cei din Chiajna, chiar dacă nu au în comuna lor decât trei bancomate, găsesc agenții bancare dotate cu ATM la distanță nu foarte mare de locuințele lor.
Ar mai trebui menționat că în localitățile din Ilfov lipsa bancomatelor și a agențiilor bancare este suplinită de abundența de săli de pariuri, unde, nu-i așa, tot cu bani se lucrează.