22.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
StiriInternFinanțări semnificative pentru viitoarea conductă de transport gaze Marea Neagră - Podișor

Finanțări semnificative pentru viitoarea conductă de transport gaze Marea Neagră – Podișor

Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei și Ion Sterian, directorul general al SNTGN Transgaz SA, au semnat vineri, 23 februarie, contractele de finanțare pentru două mari proiecte de investiții din zona energiei.

Este vorba despre conducta de transport gaze naturale Marea Neagră – Podișor și conducta de transport gaze naturale Ghercești-Jitaru (inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică).

În baza Deciziei CE nr C(2023) 3643 final din data de 30.05.2023 s-a acordat finanțare din Fondul pentru Modernizare pentru cele două proiecte în valoare totală nerambursabilă de 93.582.770 euro, dintre care cea mai mare parte, 85.544.422 euro, va fi alocată pentru conducata de gaze ce va lega Marea Neagră cu Podișorul.

Specialiștii susțin că beneficiile realizării acestor proiecte constau în asigurarea a securității energetice pe plan european și național, prin întărirea infrastructurii de transport gaze naturale,  dar și asigurarea unor volume suplimentare de transport, precum și diversificarea surselor de energie prin preluarea gazelor naturale din zona de extracție a bazinului Mării Negre.

 „În contextul geopolitic pe care îl traversăm, este vital ca proiectele de întărire a infrastructurii de transport gaze naturale (hydrogen ready) să obțină finanțarea alocată României. Am spus încă de la preluarea mandatului că am trei priorități: investiții, investiții, investiții. Aceste contracte finanțate din Fondul pentru Modernizare reprezintă încă o etapă în atingerea priorităților enunțate. Contractele de finanțare semnate astăzi sunt esențiale pentru transportul viitor al gazelor naturale din Neptun Deep, ceea ce îi va configura României nu numai statutul de independență energetică ci și acela de principal producător de gaze naturale din UE. Voi sprijini Transgaz și de acum încolo în demersurile pentru obținerea finanțărilor nerambursabile și a altor tipuri de finanțare pentru proiectele de investiții pe care compania le are în vedere”, a declarat cu acest prilej Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments