Atentatul terorist din Moscova, adjudecat de Isis, a fost subiect de scenarii și speculații în ultimele zile. Mai ales că tragedia vine la scurt timp după ce Putin a fost ales din nou în fruntea Rusiei.
Numărul persoanelor decedate ajunge la 139, dintre care trei copii.
Invitații lui Andrei Stoian, în „Sfere de Interes” de marți, Răzvan Munteanu, expert relații internaționale și Flavius Caba-Maria, Președinte Middle East Political and Economic Institute, au dezbătut implicațiile acestui eveniment nefericit.
Expertul în relații internaționale este de părere că în momentul de față nu avem o imagine clară și completă asupra atentatului, „din cauza opacității de care regimul de la Kremlin dă dovadă. Este clar că există acest autoproclamat stat islamic Isis Khorasan, care are bază în Afganistan. Vorbim de o celulă teroristă de sorginte fundamentalist islamică, cu siguranță. Întrebarea e dacă autoritățile de la Moscova au permis ca acest atac să aibă loc sau au fost atât de vulnerabili încât iată că un atac de asemenea fel s-a întâmplat.” a adăugat Răzvan Munteanu.
Există voci care susțin că ambasade străine și chiar Casa Albă au comunicat cu cei din Rusia asupra iminenței unui atac terorist la Moscova.
Președinte Middle East Political and Economic Institute a reaminit că nu e primul incident de acest gen, în timpul „domniei” lui Putin. Aceasta a precizat că atentatele i-au facilitat cumva președintelui Rusiei adoptarea anumitor măsuri de securitate: „Primul atentat din mandatul lui Putin a dus la declanșarea celui de-al doilea război din Cecenia. Atunci au existat multe explozii în apartamente, pe întreg teritoriul Rusiei. Prin 2002 au fost la teatrul din Moscova teroriști cu centuri explozive. În 2017 a mai fost un atentat la metrou revendicat de atacatori care aparțin statului islamic, pe fondul intervenției Federației Ruse în Siria.”
Răzvan Munteanu a dus discuția și către războiul ruso-ucrainean în plină desfășurare, argumentând că unii încearcă în mod obsesiv să creeze legături între atacul terorist și regimul de la Kiev: „nu există dovezi în acest sens, dar pentru propaganda internă, pentru transmiterea mesajului publicului intern din Federația Rusă poate să fie un obiectiv pe care Vladimir Putin să îl atingă. Regimul de la Kiev a acuzat în mod constant Federația Rusă de terorism și crime de război, nu și-ar permite să recurgă, la rândul său, să pună în practică astfel de acțiuni. Nu ar exista nici o logică în acest sens. Dacă Vladimir Putin încearcă să fructifice acest atentat sau încearcă să disculpe vulnerabilitățile de sistem pe care serviciile ruse le-ar avea, atribuind acest lucru Ucrainei, nu ar trebui să ne lăsăm păcăliți.”
Flavius Caba-Maria a adăugat: „Președintele Putin, cel mai probabil, va exploata în beneficiul său acest atentat, astfel încât să transmită mesaje către populația rusă că Ucraina este implicată. Suntem în plin război mediatic, așa că orice variantă este dificil de susținut, din punct de vedere al dovezilor. Cel mai probabil vom asista la o creștere a măsurilor de securitate.”
Urmărește întreaga discuție aici:
Urmărește Sfere de Interes, luni și miercuri, de la 20.00 și marți, de la ora 13.00, pe Canal 33!