10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
StiriInternFuga de condamnare cu executare va fi considerată evadare. Cazul „Cătălin Cherecheș”,...

Fuga de condamnare cu executare va fi considerată evadare. Cazul „Cătălin Cherecheș”, bomboana de pe colivă

Trei ani în plus de pușcărie pentru persoanele care sunt condamnate la pedepse cu executare, asta îi așteaptă pe infractorii care încearcă să se sustragă de la încarcerare, fugind în alte țări din din UE. Este proiectul de lege aflat astăzi pe masa deputaților, cei care pot pune punct astfel unui traseu ce permite pușcăriabililor de rang înalt să stea la soare, în ciuda unor pedepse privative de libertate, pronunțate de către judecătorii din România.  

Cătălin Cherecheș, primarul de Baia Mare, ultimul sosit pe lista celor care au fugit din țară pentru a scăpa de pușcărie

„La nivelul lunii septembrie, 110 persoane din România au fost date în urmărire internaţională. Ca atare, am identificat această modalitate de a reglementa suplimentar şi anume în condiţiile în care în șapte zile după ce ai fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii cu executare nu te prezinţi pentru a putea fi încarcerat, vei avea o pedeapsă de până la 3 ani, suplimentar, pentru această variantă nouă de reglementare a infracţiunii de evadare”, spunea, nu cu mult timp în urmă, ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Și asta deoarece este șvaițer la Poliția de Frontieră. La sfârșitul săptămânii trecute au fost luați pe sus toți polițiștii de frontieră de la Vama Calafat, 23 la număr, pentru că percepeau taxe, modice, de 5 euro, sau chiar doar un pachet de țigări, ori un parfum, pentru a închide ochii la marfa transportată. Reținerile au fost efectuate în urma a zeci de percheziţii făcute de autorități în judeţele Dolj, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Olt, Dâmboviţa, Sibiu, Caraş-Severin şi Hunedoara.

Fericit la mare, fericit la soare. Cătălin Cherecheș, un condamnat fericit. Sursa foto: Facebook

A urmat cazul Cherecheș, bomboana de pe coliva instituției numită Poliția de Frontieră.  Acesta a ieșit liniștit din țară, într-un taxi, pe la punctul de frontieră Petea, deși se afla sub control judiciar și tocmai fusese condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

Exodul condamnaților care aleg să plece în țările calde ar putea fi, însă, stopat de o lege aflată astăzi pe birourile deputaților. Zeci de persoane care ar trebui să fie după gratii în pușcăriile din România au fugit la timp în țări membre UE și le dau cu tifla autorităților din România. Cu toții sunt persoane care stau bine financiar. Cazurile sunt cunoscute, cel al fiului lui Gino Iorgulescu, al lui Dragoș Săvulescu, Paul al României sau al lui Sorin Oprescu, fiind emblematice.

Printr-o nouă prevedere legală statul încearcă să le atragă atenția fugarilor că la pedeapsa inițială riscă un adaos de trei ani de condamnare, urmând ca fuga peste hotare, după pronunțarea unei sentințe, să fie considerată evadare.

În acest sens, Senatul a aprobat, la finalul lunii trecute, un proiect de lege, la inițiativa Guvernului, ce  prevede modificarea legii nr. 289/2009, prin care persoanele care nu se prezintă după condamnarea la închisoare, vor fi acuzați de evadare: „Se consideră evadare și fapta persoanei condamnată la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliție în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei.”

Deputații au mai nou, în față, un caz concret, cel al primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, cel care a ieșit nestingherit din țară folosind cartea de identitate a unei rude, cu 12 ani mai tânără, fără a întâmpina nicio problemă.

Cazul în sine este de manual, la secțiunea „Așa nu”. Încercând să dreagă busuiocul, Corpul de Control al ministrului de Interne a făcut verificări la Inspectoratul Teritorial Sighetu Marmaţiei al Poliţiei de Frontieră, inclusiv la punctul de trecere a frontierei Petea, pe unde a reuşit să fugă Cătălin Cherecheş. Controlul s-a soldat cu demiteri la nivel înalt, inclusiv la nivel de IGPR.

Astfel, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat duminică seara eliberarea din funcție a Inspectorului General al Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu. A fost demis și șeful de la Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, iar MAI a mai decis înlocuirea conducerii Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj, prin împuternicirea unui alt ofițer în funcția de șef al Brigăzii, precum și înlocuirea conducerii Serviciului Județean de Protecție DIPI Maramureș.

Inspectorul General al Poliției de Frontieră, chestorul de poliție Victor Ștefan Ivașcu, a fost înlocuit cu adjunctul Poliției de Frontieră de la Cluj

Astfel, potrivit presei, nu mai puțin de șase șefi din Poliția de Frontieră, Poliția Română și DIPI (serviciul secret al MAI) au plecat din funcții după scandalurile privind corupția din vămi și fuga primarului condamnat Cătălin Cherecheș. De asemenea, MAI a decis mai multe controale, la Poliția de Frontieră, la IPJ Maramureș și la o direcție din IGPR care se ocupă de supravegherea celor aflați sub control judiciar și de punerea în aplicare a deciziilor de condamnare.

Rămâne de văzut ce vor decide deputații, mulți dintre ei cu proprietăți în Italia.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments