1.2 C
București
duminică, 10 decembrie, 2023
Google search engine
StiriInternGata cu teroarea prin mesaje, apeluri telefonice repetate sau urmăriri! Se dă...

Gata cu teroarea prin mesaje, apeluri telefonice repetate sau urmăriri! Se dă lege pentru extinderea ordinului de protecție

Persoanele urmărite la propriu de soți geloși sau care sună, ori trimit mesaje repetate de amenințare, vedetele terorizate online de fani dubioși sau prin altfel de metode, vor putea cere ordin de protecție. Până acum acest ordin se putea obține numai în cazul vătămării corporale vizibile și demonstrabile, iar de multe ori această interdicție venea prea târziu pentru multe dintre victime.

Păstrați cu grijă sms-urile sau mesajele de amenințare. Puteți cere ordin de protecție față de cei care vă amenință ori șantajează. Sursa foto: Facebook A.L.E.G.

 „Nimic nu poate compensa drama victimelor violenței, a infracțiunilor sexuale, a traficului de persoane. Dar cel mai greu este când, fără mijloace, lipsită de alternative, victima nu se poate pune la adăpost de agresor. Și se întâmplă des asta! De aceea, în sprijinul lor, venim cu o procedură nouă de protecție”, a scris recent pe Facebook, ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

O lege care prevede extinderea ordinului de protecție și pentru astfel de cazuri a trecut deja de Senat și este posibil să intre în vigoare până la sfârșitul acestui an.

Ce spune ministrul Justiției: „Prin adoptarea noii legi – și sper să se întâmple până la finalul anului – ordinul acesta de protecție provizoriu și ordinul de protecție vor putea fi emise pentru toate categoriile de victime și pentru toate formele de violență, nu doar pentru violența domestică. E vorba și de violență psihică, de hărțuire online, de amenințare online, de publicarea neconsensuală a unor imagini intime, de apeluri telefonice multiple de multe ori în cursul nopții, urmărirea în spații publice, supravegherea locuinței unei persoane fără acceptul acesteia, în scopul de a intimida sau de a pune presiune psihică şi exemplele pot continua”.

Din păcate, violența domestică este în continuă creștere în România. Ordinele de protecție sunt o necesitate. Sursa foto:pixabay.com

Astfel, față de agresori se pot lua următoarele măsuri: evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună; obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime faţă de victime; obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere; interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic. Mai mult, judecătorii pot dispune ca agresorul să urmeze consiliere psihologică, psihoterapie şi, în cazurile grave, pot recomanda internarea voluntară sau nevoluntară într-un spital de profil.

În plus, agresorul va plăti cheltuielile de judecată, ceea ce până acum nu se întâmpla”, a mai declarat Alina Gorghiu.

Toată această schimbare legislativă intervine ca o necesitate a creșterii violenței fizice, dar și verbale, a acțiunilor de intimidare, ori șantaj, constatată în statistici oficiale.

„În România statistica ne obligă la acțiune urgentă. În momentul de față, așa cum știți, avem 160 de cazuri de violență domestică pe zi și subliniez violență domestică, pentru că există, din păcate, și multe alte tipuri de violență care nu se circumscriu domeniului de violență domestică. La nivel național, în primele nouă luni, au fost emise 9.880 de ordine de protecție provizorii și 9.003 de ordine de protecție. Intervențiile la evenimentele de violență domestică sunt în număr de 79.442, din care 37.417 în urban și 42.025 în mediul rural”, a mai argumentat același ministru.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments