10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
EDITORIALOpiniiGaza, ziua a 89-a. Despre victimele victimelor

Gaza, ziua a 89-a. Despre victimele victimelor

De câte ori, în ultimii 20 de ani, se petrece câte ceva în Orientul Mijlociu – adică des – mă întreb cum ar comenta Edward Said (1935-2003), fostul profesor de literatură comparată de la Universitatea Columbia,  savantul american de origine palestiniană. „Orientalism” a devenit o opera magna, încă neegalată în profunzme, o carte de căpătâi. Said, autorul ei, este printre cei câţiva care mi-au dat cheile înţelegerii Orientului Mijlociu.

Cum ar fi reacţionat el la ororile din 7 octombrie? S-ar fi revoltat. „Violenţa de dragul violenţei trebuie condamnată în mod absolut”. Despre comandourile teroriste a crezut permanent că nu duc nicăieri. În schimb, aprecia că „mișcările de eliberare au avut succes tocmai pentru că au folosit idei creative, idei originale, idei imaginative (…). Luați drept exemplu primar ideea de luptă armată. De decenii, ne-am bazat în mintea noastră pe idei despre arme și ucidere, idei care, din anii 1930 și până în prezent, ne-au adus mulți martiri, dar care au avut puțin efect real asupra sionismului sau asupra propriilor noastre idei despre ce să facem în continuare”.

Cum s-ar fi raportat la războiul fără strategie al premierului Netanyahu în Gaza? Era de părere, cu sarcasmu-i inegalabil, că atâta timp cât nu există o finalitate definită nu există nici şansa de a te îndrepta către ea.  Obiectivele Războiul lui Bibi (distrugerea Hamas şi recuperarea ostatecilor) se bat cap în cap, din nou în mod tragic astăzi, când încă un ostatec a fost lichidat de armata israeliană. Acest război pare însă soluţia disperată de a-şi amâna sfârşit politic. Poate că numără zilele în care se mai află în libertate – mâine va fi ziua 90.  

Cum ar fi privit Edward Said numărul de netolerat al victimelor civile?   22.313 de morţi, majoritatea femei şi copii, şi 57.296 de răniţi, conform datelor furnizate astăzi de Ministerul Sănătăţii, controlat de Hamas, dar confirmate, din păcate, de numeroase organizaţii umanitare internaţionale. “Pentru isrelieni există mereu această tendinţă de a ne considera extratereştri şi, în consecinţă, cu cât suntem mai puţini în jur, cu atât mai bine. Iar cei mai buni sunt cei pe care nu îi vezi deloc. În preajma anului 2000, Said scria: “Tulburător este că acţiunile actuale ale  israelienilor în Cisiordania şi Gaza repetă întocmai experienţa apartheidului (din Africa de Sud, n.m.) şi ceea ce li s-a făcut nativilor americani în Statele Unite. Puneţi-i în rezervaţii sau exterminaţi-i – ceea ce israelienii nu au făcut – dar puneţi-i cât mai departe şi atunci problema va dispărea”.

Said s-a stins cu convingerea că va exista un stat binaţional iudeo-palestinian. S-a stins cu înţelegerea omenească a faptului că palestinienii sunt victimele altor victime, ale evreilor, victime ale Holocaustului, care şi-au construit cu sacrificii eroice un Stat.

Ce-ar fi spus fostul profesor de literatură comparată de la Universitatea Columbia despre ce se petrece acum în Gaza? Cu siguranţă n-ar fi tăcut, nu s-ar fi pitit printre rafturile bibliotecii, cum o fac de 89 de zile mulţi intelectuali de prestigiu.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments