10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
EDITORIALGura bate...

Gura bate…

În general, gura bate, iar în politică cel mai rapid. De aceea, ideal ar fi să existe o sincronizare între cei care creează conținut discursurilor politice și cei care le citesc.

Studiu de caz: premierul Ciolacu și măsurile administrative, că de reformă chiar nu poate fi vorba.

Ce ai putea reproșa unei asemenea declarații, în afară de niște stângăcii de formulare – ceva tautologie, dar, cu bunăvoință, o vom încadra la antanaclază: „Întotdeauna noi, politicienii, am vorbit de reforme când ne-a căzut nouă bine, când credeam noi că ne va aduce un avantaj politic sau când credeam noi că atunci nu vom deranja foarte multă lume. Total fals. Despre reforme, mai ales despre reforma administraţiei, trebuie să vorbeşti atunci când are nevoie societatea de această reformă. România, în acest moment, are nevoie de o reformă administrativă rapidă”.

Excelent, chiar merita aplauze anticipate. Frumoasele vorbe erau adresate tinerilor reuniți în cadrul Forumului Studenților Români de Pretutindeni, în august 2023. Apoi, în diverse saloane și studiouri, dl premier a tot revenit cu această mult-așteptată și dorită „reformă”, mai ales de către non-bugetari, ce e drept. Ne-a avertizat însă că nu e o problemă numărul funcționarilor din instituții, ci „calitatea” muncii lor. Acolo e „punctul forte”. Tocmai de aceea, când Secretariatul General al Guvernului a anunțat, la sfârșitul lui decembrie anul trecut, că au fost reduse 66 de posturi, dintr-un total de 582, surpriza a fost atât de plăcută, încât nu s-a mai pus întrebarea dacă persoanele care ocupau acele posturi au fost relocate în alte birouri. Posturi desființate, persoane păstrate. Calitate să fie!

Am așteptat cu sufletul la gură sfârșitul de an. Nu pentru că ar fi fost un an nereușit, mai ales că începusem să mă obișnuiesc cu el. Ci ca să văd cum se îndeplinesc altele spuse ale șefului Guvernului.

Dar să dăm Cezarului ce e al Cezarului pentru că unele clar s-au îndeplinit. De exemplu, majorarea TVA pentru abonamentele la sălile de sport de la 5 la 19 la sută. Fără amânare și cu precizie. Într-o țară unde doar 9 la sută din populație are un abonament de acest tip, iar 62 la sută dintre congeneri declară că nu fac nicio formă de sport (conform Eurostat), aceasta măsură era imperios utilă societătii. Nici nu-mi închipui că nu va aduce sume fabuloase la buget.

Același premier – respectat să îi fie numele – spunea, foarte de curând, adică pe 15 decembrie, că nu se încheie anul 2023 fără să finalizeze reorganizarea a două ministere, arătând cu arătătorul către Transporturi și Agricultură. Aflam stupefiați că acest din urmă minister are aproximativ 111 instituții, iar la final vor rămâne cam 43. Și domnul ministru de la Transporturi a anunțat că vor rămâne vreo 30 din 54. Dar nu vor fi dați afară oameni. Calitatea rămâne.

S-a încheiat anul și toate acestea au rămas vânturate în spații deschise ca să fie consemnată intenția, dar amânată pentru finalizare anul acesta și doar după europarlamentare. Însă nu e obligatoriu, că și 2025 e tot un an calendaristic. Numai când vine vorba de măsuri fiscale, intențiile devin de îndată fapte. Chiar dacă nu întotdeauna cu noimă.

Rămâne cum am stabilit în prima propoziție.

Adriana Săftoiu
Adriana Săftoiuhttp://canal33.ro
Adriana Săftoiu este specialist în comunicare, fost purtător de cuvânt al Preşedinţiei României şi invitat permanent al emisiunii LA SUBIECT, difuzata în fiecare vineri seară de la ora 19.00 pe Canal 33 HD
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments