9.6 C
București
vineri, 1 martie, 2024
Google search engine
DiverseÎn data de 11 februarie este marcată Ziua Mondială a Bolnavului în...

În data de 11 februarie este marcată Ziua Mondială a Bolnavului în instituții și comunități din întreaga lume.

Anul 2024 a fost declarat Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română. În contextul acestui an, comunitățile ortodoxe române realizează numeroase activități de conștientizare și de sprijin în favoarea bolnavilor.

Ziua Mondială a Bolnavului își propune să sensibilizeze societatea cu privire la necesitatea de a sprijini bolnavii și pe cei care îi îngrijesc. Cu prilejul acestei zile, pot fi organizate manifestări spirituale și caritabile în spitale, cămine de bătrâni sau la domiciliul bolnavilor imobilizați, sau persoanele cu dizabilități.

Pentru credincioși, Ziua Mondială a Bolnavului este un nou prilej de a înălța rugăciuni pentru cei care sunt încercați de suferință.

Papa Ioan Paul al II-lea a inițiat Ziua Mondială a Bolnavului în 1992, ca o modalitate pentru credincioși și necredincioși de a face ceva pentru oameni bolnavi, fie prin acțiuni concrete, fie prin rugăciuni.

Această zi coincide cu comemorarea Fecioarei de la Lourdes și ziua a fost pusă sub ocrotirea Maicii Domnului.

Este important pentru toată lumea să înțeleagă că oamenii bolnavi pot să se simtă excluși, mai ales dacă simt că sunt o povară când sunt bolnavi. Boala poate fi privită ca o ocazie pentru a crea conexiuni puternice de solidaritate între cei sănătoși și bolnavi, conexiuni importante care le permite să rămână în contact cu realitatea.

Fiecare context, situație, care permite oamenilor bolnavi de a fi ascultați și recunoscuți este important.

În contextul acestei zile, în mod special, organizațiile religioase creștine  oferă bolnavilor medicamente, alimente și îndrumare spirituală.

Ziua Mondială a Bolnavului a fost celebrată pentru prima dată pe 11 februarie 1993 și din acea dată, este marcată în fiecare an, în întreaga lume.

Chiar dacă această zi are o semnificație deosebită pentru comunitatea creștină, nu este necesar de a avea convingeri religioase pentru a face ceva pentru oamenii bolnavi. Este important ajutorul și compasiunea. Pentru cineva foarte bolnav, chiar și cea mai mică acțiune contează!  

O prsoană bolnavă doreşte să simtă grija, înţelegerea şi respectul celorlalţi. Asigură-l deci că este foarte important pentru tine şi că poate oricând conta pe ajutorul tău.

Nevoile celui bolnav se vor schimba pe măsură ce trece de la diagnostic la tratament. Dar în tot acest timp el are nevoie de ajutor. Încearcă să faci ceva concret nu doar să spui: „Dacă ai nevoie de ceva, sună-mă“.

Orice gest, cât de mic, care creează o punte între cele două lumi ale bolnavului — boala şi sănătatea —, înseamnă mult pentru el. Însă nu te gândi că ştii exact ce are nevoie prietenul tău. Întotdeauna întreabă!

În dorinţa ta de al ajuta, ai grijă să nu preiei controlul. Aceasta ar putea avea un efect contrar. Dacă nu il laşi să faca nimic, mesajul pe care il transmiţi este că nu poate să face nimic! Fiecare vrea să se simta util. Nimeni nu doreste să se simtă ca o victimă așa ca ajută-l sa faca ceea ce poate.

Dacă nu poţi vizita persoana bolnavă din cauza distanţei sau a altor împrejurări, dă-i un telefon, purtând o discuţie plăcută, scrie-i o scrisoare sau trimite-i un e-mail.

Un prieten sau poate o rudă bolnavă poate avea nevoie de tine acum mai mult ca oricând. Probabil, eforturile tale de a-l susţine pe cel drag nu-i vor îndepărta durerea, dar îl vor ajuta să suporte mai uşor această încercare.

Vrei să faci mai mult? Telefonează unei persoane bolnave pe care ai identificat-o că nu are ajutor.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments