37.8 C
București
joi, 20 iunie, 2024
Google search engine
EDITORIALÎn Gaza, prin labirinturi de fum

În Gaza, prin labirinturi de fum

Privesc cu fascinaţie cum funcţionează maşinăriile de propagandă în Orientul Mijlociu. Unele sunt adevărate bijuterii. Profesioniştii care le conduc sunt magicieni. Altfel spus: a înţelege astăzi ce se petrece în Orientul Mijlociu echivalează cu o incursiune prin labirinturi de fum.

Mai exact: nicăieri nu se dă ocol adevărului cu atâta dibăcie. Părţile au – evident – propriile interese, dar au, ca nicăieri, şi iscusinţa de a le drapa în onorabilitate.

Din păcate, aşa cum Occidentul e lipsit în prezent de lideri strategici (dintre aceia care ştiu să meargă pe frânghie, cum îi defineşte Kissinger), necum lideri vizionari sau profetici, nici în lumea arabo-islamică nu sunt de găsit.

Maşinărille propagandistice funcţionează însă fără reproş.

Nici astăzi nu este pe deplin limpede ce a urmărit Hamas cu atacul cumplit din 7 octombrie. Să-i facă un serviciu lui Putin, deturnând atenţia de la Ucraina şi lipsind-o de mijloace? Preşedintele Federaţiei Ruse a avut cinismul de a decla că acţiunea – una de o ferocitate cum n-a mai văzut Orientul Mijlociu, unde altminteri sângele curge în valuri – “merită trecută în istoriile militare”. A vrut Hamas să îngheţe Acordurile Abraham? Fireşte, la ordinul sponsorului său şiit, Iranul. Ori poate a vrut să atragă atenţia situaţiei palestinienilor din Gaza, o “închisoare în aer liber”, sau a celor din Cisiordania (Bethlehemului i se spune, de pildă, “ghetoul lui Moş Crăciun”). Hamas a atras doar – ştia că se va întâmpla asta – bombele lui Bibi. Ar fi avut atâtea alte metode de a atrage atenţia, chiar compasiunea. Hamas a ales ce i se potriveşte. Avea dreptate Netanyahu: pe 7 octombrie, comandourile teroriste au exhibat rânjetul crud al Daesh.

Nici astăzi nu e pe deplin limpede care este finalitatea acţiunilor Israelului. Ce urmăreşte personal premierul Netanyahu, Comandantul Suprem al Armatei, se cam ştie: speră să se salveze pe sine şi, dacă va fi posibil, să iasă cu o aură de erou din această dramă. Speranţă nu prea bine servită de declaraţiile sale complet contradictorii. Una singură a rămas neschimbată, de la începutul războiului: intenţia de a ştearge Hamas de pe faţa pământului. Cum ar putea să o facă, atâta timp cât majoritatea liderilor Hamas, care nu sunt comandanţi “de teren”, nu se află în Gaza? La banii pe care i-au făcut îşi pot cumpăra câte o insulă, la o adică. Şi, chiar dacă Operaţiunea Săbii de Fier i-ar “rezolva” pe toţi, oriunde s-ar afla  – în tunele, prin hotelurile scumpe din Doha sau aiurea – ce se va întâmpla după? Mi-e teamă că avea dreptate un fost şef al Departamentului pentru Afaceri Palestiniene al Ministerului Apărării, când spunea, cu mulţi ani în urmă: “Dacă ucideți Hamas, s-ar putea să obțineți Al Qaeda”. (Americanilor li s-a întamplat asta în Irak – au obţinut Daesh, mai cunoscut prin părţile noastre ca ISIS).

Suficient motiv de îngrijorare că, după ce în Gaza se va aşterne liniştea, peste o vreme vom auzi despre un alt atac terorist şi despre o altă operaţiune israeliană în Gaza. Singurul lucru nou va fi denumirea operaţiunii.  

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments