De mai bine de un an cetățenii care stau în blocurile din apropierea fostului Grup Școlar Industrial „Timpuri Noi” trimit degeaba sesizări către autorități, reclamând faptul că în zonă și-au făcut sălaș mai mulți consumatori de droguri, dar și mizeria cruntă, locația fiind un adevărat focar de infecție.
Sâmbătă, 13 ianuarie, pompierii de la ISU BIF au intervenit de urgență pentru a stinge un incendiu izbucnit la primele ore în clădirile fostului Liceu Industrial „Timpuri Noi”.
Conform locatarilor din zonă, un fum gros și negru a fost vizibil de la mare distanță. Din fericire nu s-au înregistrat victime, însă patru persoane au fost evacuate, fără a necesita însă îngrijiri medicale.
Din câte se pare, focul a fost provocat de cei care se adăpostesc în clădirea fostului liceu, majoritatea dintre aceștia consumatori de droguri, spun cei care locuiesc în apropiere.
Oamenii spun că au făcut degeaba nenumărate sesizări referitoare la persoanele dubioase care și-au făcut sălaș în clădire, dar și despre mizeria și șobolanii care mișună chiar și ziua. În plus, gardurile sunt sprijinite cu bucăți de scândură, fiind un real pericol pentru cei care trec prin zonă.
După incendiul de astăzi, exasperată de nepăsarea autorităților, una dintre persoanele care locuiesc foarte aproape de clădirea fostei școli „Ciocanul”, cum i se spunea pe vremuri, ne-a scris următoarele:
„Numele meu este Alexandra M. și locuiesc în București Sector 3. Trecând deseori pe lângă fosta Școală Ciocanul de pe Calea Dudești, în spatele parcării Mall Vitan București, Sector 3 (imobilele din Calea Dudești nr.127, lot 1, sector 3 și Str. Prof. Petre Cumpănici nr.14A) am putut constata nu numai starea deplorabilă în care se află aceste clădiri, ci și mirosul de putrefacție, șobolanii care mișună printre zecile de gunoaie și focarul de infecție care se află în incinta acestei foste unități de învățământ.
Am făcut sesizare de mai bine de un an la serviciul de salubritate al Sectorului 3, la PMB, la Garda de Mediu București, însă aceste instituții nu au respectat termenul legal – nu numai că nu s-au deranjat să îmi răspundă în termenul legal, dar nici nu au făcut nimic.
Astăzi, 13 ianuarie, a izbucnit un incendiu în acest loc, probabil persoanele fără adăpost și consumatorii de droguri au reușit această performanță.
Cineva ar trebui să fie responsabil cu igienizarea și paza acesteia, pentru ca oamenii fără adăpost să nu mai facă un dezastru. În calitate de contribuabil, mi-aș dori să trăim într-un mediu curat și civilizat, în special în centrul unei capitale europene, dar se pare că autoritățile române nu fac nimic până nu moare cineva. Nu mai menționez că zidurile rămase stau să cadă, sunt aproape prăbușite.
Vă rog să mediatizați acest dezastru ecologic din inima Bucureștiului, în măsura posibilităților”.
Printre altele, Alexandra ne-a trimis și răspunsul primit de la Primăria Sectorului 3 la una dintre sesizările depuse, răspuns ce merită redat integral:
„Stimate utilizator, sesizarea cu numărul 3654 / 05.01.2024 a fost închisă având rezoluția: Favorabil – Ca urmare a sesizării dumneavoastră, înregistrată în cadrul Primăriei Sector 3 – Direcţia Generală de Poliţie Locală Sector 3 – Serviciul Control Protecţia Mediului, sub numărul de mai sus, cu privire la starea de insalubritate a fostei Școli „Ciocanul” facem următoarele precizări:
– locaţia ȋn cauză este ȋn atenţia noastră, ȋncă din anul 2021, respectiv imobilele din Calea Dudești nr.127, lot 1, sector 3 și Str. Prof. Petre Cumpănici nr.14A (fost Calea Dudeşti numerele 125A, 125B, 127, Str. Petre Cumpănici nr.14A);
– potrivit adresei Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti nr.1917_2456/27.06.2022, toate corpurile de clădire (inclusiv ȋmprejmuirea) situate la adresa Bucureşti, Sectorul 3, Calea Dudeşti nr.127 şi str. Prof: Petre Cumpănici nr.14A – Liceul Industrial Timpuri Noi se supun regimului de monument istoric şi nu pot fi excluse din Lista Monumentelor Istorice”;
– Liceul Industrial „Timpuri Noi” este monument istoric, fiind ȋnscris ȋn Lista Monumentelor Istorice ale Municipiului Bucureşti din anul 2015, la poziţia 908, cod LMI B-II-m-B-1 8635, cu adresa poştală Calea Dudeşti nr.127, sector 3;
– avȃnd ȋn vedere aceste aspecte şi strict ȋn limita competenţelor legale, reprezentanţii direcţiei noastre au sancţionat contravenţional, ȋn mod repetat, proprietarele acestor imobile, ȋn conformitate cu prevederile H.C.G.M.B. Nr. 120/2010 privind normele de salubrizare ale Municipiului Bucureşti;
-menţionăm totodată că ȋn urma verificărilor efectuate, ȋn anul 2022, de către reprezentanţii Direcţiei Generale de Poliţie Locală a Municipiului Bucureşti, competența dispune măsuri ȋn cazul clădirilor clasificate monumente istorice, la imobilul din Str. Prof. Petre Cumpănici nr.14A (fost Calea Dudești numerele 125A, 125B, 127, Str. Petre Cumpănici nr.14A), Sector 3, s-a constatat executarea fără autorizaţie de desfiinţare a unor lucrări, respectiv desfiinţarea unor corpuri de clădire (cu excepţia unei porţiuni din calcanul situat pe limita de proprietate);
– ȋn acest context, a fost sesizat Parchetul de pe lȃngă Judecătoria Sectorului 3, solicitȃndu-se cercetarea acestui caz, aplicarea măsurilor legale ce se impun ȋmpotriva persoanelor care se fac vinovate şi oprirea temporară a executării lucrărilor pe tot parcursul procesului penal, conform prevederilor art.32, alin.(4) din Legea nr. 50/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
– la această dată, Direcţia Patrimoniu din cadrul Primăriei Municipiului, analizează posibilitatea iniţierii procedurii de expropriere pentru cauza de utilitate publică, ȋn vederea protejării imobilului monument istoric, conform prevederilor art.48,lit.b) din Legea nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.
Altfel spus, autoritățile locale își recunosc limitele competenței și recunosc faptul că nu pot decât să dea niște amenzi și cam atât.
Și dacă incendiul de astăzi s-ar fi soldat (Doamne-ferește!) cu victime, cine răspundea?
Restul pericolelor, legate de focarul de infecție din zonă sau de pericolul prăbușirii unor pereți, le puteți deduce din fotografiile afișate în galerie.
Ar mai trebui spus că acest caz, al fostului Liceu Industrial „Timpuri Noi”, este unul devenit banal în Capitală: proprietăți redobândite prin instanță lăsate să se degradeze sau distruse intenționat pentru a face loc unui nou bloc de locuințe, deoarece legea ce prevede protejarea clădirilor de patrimoniu nu permite demolarea acestora, decât în anumite condiții.
Pentru cei care nu cunosc istoria zonei centrale a Capitalei, din care face parte și Calea Dudești, cităm din wikimapia.org: „Școala Ciocanul a fost prima şcoală evreiască de meserii (Calea Dudeşti nr. 127), înfiinţată la 1899, la iniţiativa industriaşului Adolf Solomon. A devenit repede una dintre cele mai renumite şcoli profesionale româneşti, cu diplome recunoscute în străinătate. Comitetul şcolii era alcătuit din cei mai cunoscuţi industriaşi evrei ai capitalei: Orenstein, Prager etc., membri în Comitetul Central al Şcolilor Israelite din Bucureşti alături de Blank, Halfon, Focşăneanu”.
Conform aceleiași surse, școala avea secţiuni de mecanică, lăcătuşerie, tinichigerie, electrotehnică, instalaţii de calorifere (din 1915), presupunea o ucenicie de 4 ani şi pregătea în medie 60-80 de elevi. Erau primiţi cei care aveau 14 ani împliniţi, erau sănătoşi şi aveau patru clase primare. Exista o taxă de şcolarizare şi pentru internat, dar orfanii erau admişi gratuit, iar pentru cazurile sociale se făceau excepţii. Clădirea a servit ca şcoală în perioada comunistă, fiind, până la retrocedarea recentă în natură, Grupul Şcolar Industrial „Timpuri Noi”.