5.6 C
București
luni, 20 ianuarie, 2025
spot_img
Mai MulteDezvoltare personalaLa ce pericole te expui dacă folosești rețelele de socializare în exces

La ce pericole te expui dacă folosești rețelele de socializare în exces

- Advertisement -

În era digitală, rețelele de socializare au devenit o parte integrantă a vieții noastre. Atunci când sunt utilizate în exces, pot avea consecințe negative, care îți vor afecta atât starea mentală, cât și cea fizică și cea emoțională. Iată care sunt capcanele mediului online care pot avea un impact negativ asupra vieții tale, dar de care te poți feri, prin conștientizare.

Falsă reprezentare a realității

De cele mai multe ori, oamenii au tendința de a împărtăși pe rețelele de socializare doar aspecte ale vieții lor care arată bine și care îi pun într-o lumină favorabilă. În acest fel se creează iluzia că toată lumea are o viață perfectă, motiv care duce la frustrări și la percepția vieții reale ca fiind plictisitoare și lipsită de sens în comparație cu cea a celorlalți. Totodată, la polul opus, internetul poate deveni și o metodă de evadare din realitate, care poate crea iluzia că viața online este mai bună decât cea reală.

Sursă foto: meer.com

Impact negativ asupra sănătății mintale

Comparația cu viețile celorlalți poate duce la sentimente de inadecvare, de invidie. De asemenea, numărul mic de like-uri sau percepția vieții reale ca fiind anostă pot micșora nivelul stimei de sine. Expunerea constantă la acest tip de conținut poate provoca stări de anxietate și poate duce chiar la depresie.

Dependență și izolare socială

Folosirea excesivă a rețelelor de socializare poate afecta relațiile interumane, în loc să le sudeze, putând duce la dependență și la izolare socială. Acest lucru se întâmpă în momentul în care oamenii priorizează interacțiunile virtuale și pun pe plan secund comunicarea față în față. Comunicarea online poate fi impersonală și rece. Fără expresii faciale sau limbaj nonverbal, oamenii pot întâmpina dificultăți în a interpreta cu adevărat intențiile și emoțiile celorlalți, ceea ce poate genera neînțelegeri și conflicte. La polul opus există și persoane care aleg să petreacă timp împreună, dar, fiind acaparate de rețelele de socializare, uită să interacționeze și în viața reală.

Sursă foto: famisafe.wondershare.com

Reducerea productivității

Rețelele de socializare sunt cunoscute pentru faptul că mănâncă timp. Derularea continuă și notificările constante pot perturba munca sau obiceiurile de învățare, consecința fiind scăderea productivității. Este ușor să te pierzi în lumea digitală, lucru care va face dificilă concentrarea asupra sarcinilor importante. De aceea, pentru a te ajuta, telefoanele au funcții ce permit ajustarea perioadei pe care ți-ai propus să o petreci zilnic pe internet, iar când aceasta va fi depășită, vei primi o notificare de înștiințare.

Tulburări de somn

Utilizarea rețelelor de socializare înainte de culcare poate interfera cu somnul. Lumina albastră emisă de ecrane perturbă ritmul circadian al corpului tău, făcându-te să adormi mai greu. Lipsa somnului de calitate poate duce la schimbări de dispoziție, la creșterea stresului și la scăderea funcției cognitive.

Reducerea activității fizice

Petrecerea prea mult timp pe rețelele de socializare înseamnă adeseori mai puțin timp pentru activități fizice. O viață sedentară poate sta la baza apariției anumitor probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea sau afecțiunile cardiovasculare.

Internetul poate fi un miraj ce te poate acapara, însă, folosit corect și rațional, poate fi o sursă valoroasă de informații, de conectare socială și de divertisment. Cu toate acestea, este vital să fii conștient de capcanele potențiale ale mediului online și să le tratezi cu discernământ pentru a menține un echilibru sănătos între lumea virtuală și cea reală. De aceea, este crucial să stabilești limite, să iei pauze regulate și să fii conștient de impactul lor asupra vieții tale.

- Advertisement -
Simona Stănoi
Simona Stănoi
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Simona Stănoi este jurnalist de presă scrisă și televiziune. A scris în revistele Click!sănătate, Click!pentrufemei, Click!poftăbună, GoldMagazine.ro, a fost reporter al emisiunii Exclusiv Vip și redactor colaborator pentru interviuri publicate în cartea: „Culorile sunetelor“, editura RAO precum si jurnalist de televiziune in productii ale Antenei 1.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE