7.9 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie, 2025
spot_img
DiverseMargaretele – Simboluri și semnificații. Papirus din sipetul cu taine și povești

Margaretele – Simboluri și semnificații. Papirus din sipetul cu taine și povești

- Advertisement -

Margaretele sunt iubite și apreciate pentru frumusețea simplă și semnificațiile profunde. Fiind simbolul purității și inocenței, margaretele au un loc special în inimile oamenilor din întreaga lume și indiferent dacă sunt folosite în buchete, grădini sau ca plante medicinale, margaretele ne amintesc de frumusețea simplă a naturii și de bucuria pe care o pot aduce în viețile noastre.

Cunoscute științific sub numele de Leucanthemum vulgare, margaretele, originare din Europa și părți din Asia, sunt specii perene care aduc bucurie și culoare în anotimpul cald, iar cel mai adesea cresc pe pajiști, în  grădini și chiar pe marginea drumurilor.

Margaretele fac parte din familia de flori Asteraceae și sunt sunt numite stelele pământului. Cu multe milioane de ani în urmă, spune povestea, stelele trăiau pe pământ. Într-o noapte însă, stelele au dispărut pentru a apărea mai apoi, pe bolta cerească. În locul lor, spune povestea, au apărut margarete, considerate de atunci ca fiind stele ale pământului.

Margaretele sunt bogate în semnificații și simboluri. În general, ele sunt asociate cu inocența, puritatea și modestia datorită aspectului lor simplu și elegant.

Se spune că numele de Margareta ar proveni dintr-un cuvât anglo-saxon și înseamnă ochiul zilei, căci floarea se deschide dimineața, asemeni soarelui, amintindu-ne că fiecare zi este un nou început. Într-o veche zicală englezească se spune că primăvara nu vine până cand nu calci sub picioare 12 margarete. Intr-o alta tradiție, fetele culegeau un pumn de iarba cu ochii închiși, Fata se va fi măritat în funcție de numărul de margarete aflatr în iarba culeasă. Anglo-saxonii utilizau, de asemenea, margaretele în scop medicinal, dar și în ritualuri și incantații magice.

Margareta ar fi planta zânelor și se crede că dacă veți pune o coroniță de margarete pe creștetul unui copil, zânele nu vor putea să-l ademenească și să-l ia cu ele.

Pentru că simbolizează noile începuturi, florile de margarete sunt și simboluri ale speranței. Ele ne amintesc că speranța este unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le avem pentru a manifesta rezultate mai bune și o lume mai bună. Chiar și dezamăgirile pot aduce noi oportunități. După cum se spune: „Când o ușă se închide și alta se deschide”.

În creștinism, margareta este considerată a fi floarea Sfintei Maria Magdalena, fiind numită și magdalena sau floarea inocenței. În secolul al XV-lea, margareta devine și în iconografie un simbol al inocenței, pajiştile pline cu margarete înflorite reprezentând Paradisul, inocența şi eterna candoare a Micului Prunc și a Fecioarei Maria. Se crede că florile de margarete reprezintă credința spirituală și viața eternă a sufletului.

Datorita formei de ochi, margareta era considerată în medicina primitivă leacul pentru vindecarea afecțiunilor ochilor, iar asirienii o foloseau în acest fel.

În palatul din Minos au fost descoperite de către arheologi ace de păr cu ornamente în formă de margarete, vechi de peste 2000 de ani. Pe ceramica antică din Egipt și din alte culturi din Orientul Mijlociu erau pictate flori de margarete.

Pentru vechii celți, margaretele aduceau puteri protectoare și noroc bebelușilor și copiilor mici. Conform unei vechi legende celtice, spiritele copiilor morți în prima copilărie răspândeau margarete pe pămant pentru a alina durerea părinților lor. Această legendă stă la baza simbolului de floare a inocenței.

Despre cavalerii medievali se povestește că primeau de la iubite ghirlande împletite din flori de margarete, pe care aceștia le purtau în turniruri ca semn de afecțiune și apărare a onoarei iubitelor lor.

În limbajul florilor, margareta transmite mesaje de sinceritate și dragoste pură, iar în Anglia victoriană, a oferi margarete cuiva însemna că afecțiunea este reciprocă.

Deoarece margaretele cresc cu ușurință în multe poieni, ele sunt adesea florile sălbatice culese spontan pentru un buchet pe care să-l dăruiești cuiva de care ești îndrăgostit, floarea simbolizând afecțiunea și dragostea. Despre coronițele de margarete împletite se spune că, simbolizează fidelitatea și iubirea veșnică.

Obiceiul de a smulge petalele unei margarete pentru a afla dacă el/ea te iubește, provine din Franța și este cunocut ca oracolul margaretei. Câți dintre noi au smuls petalele unei margarete în timp ce jucam jocul „mă iubește, nu mă iubește”?

(sursă foto: pixabay)

- Advertisement -
Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE