10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
DiverseMihai Viteazul, cel care a realizat prima unire a tuturor românilor, trădat...

Mihai Viteazul, cel care a realizat prima unire a tuturor românilor, trădat a doua oară. Nici un politician la mormintele în care se află îngropat domnitorul

De 1 Decembrie, ziua națională a României, ziua în care se celebrează Unirea cea mare, la Mânăstirea Dealu, din Târgoviște, acolo unde se află îngropat capul principelui care, cu sabia în mână a făcut prima unire devenind „Domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată Ţara Moldovei” nu a călcat picior de politician. Numele voievodului nu a fost pomenit nici măcar în discursurile sforăitoare ale mai-marilor dregători aflați vremelnic la ocârmuirea țării.

Sarcofagul de marmură în care se află depus capul lui Mihai Viteazul.

Ieri, la Mânăstirea Dealu din Târgoviște doar câțiva oameni simpli s-au rugat pentru odihna marelui domnitor Mihai Viteazul, cel trădat și omorât mișelește pe câmpul de luptă și trădat, după cum se vede, pentru a doua oară, în zilele noastre. Autoritățile din Dâmbovița au organizat o paradă și o expoziție de tehnică militară, însă locuitorii din Târgoviște nu s-au înghesuit, ca în alți ani să vadă ceremonialul. Singurul politician care a pomenit vag în discursul său și de Unirea realizată la 27 mai 1600 de Mihai Viteazul a fost Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște, fără a insista însă prea mult pe acest subiect.

Mânăstirea Dealu, locul de odihnă veșnică a mai multor voievozi.

În schimb, la Mânăstirea Dealu, acolo unde într-un sarcofag din marmură albă a fost îngropat capul domnitorului, oamenii simpli s-au închinat pioși la mormântul acestuia, aflat în pronaosul din incinta bisericii.

Imagini din interiorul bisericii

Dealtfel Mânăstirea Dealu are o istorie aparte. Menționată documentar încă din anul 1431, în gropnița domnească ( atestată la 1456) de la Mânăstirea Dealu își dorm somnul de veci voievozii Vladislav al II-lea, Radu ce Mare, Vlad cel Tânăr, Vlad Înnecatul, Pătrașcu cel Bun, dar și Mihai Movilă, domn al Moldovei, mort la Târgoviște la sfârșitul anului 1607.

Tot aici au fost executate primele tipărituri de pe teritoriul românesc, realizate de călugărul Macarie: Liturghierul”, la 1508, “Octoihul”, la 1510 și “Evangheliarul, la 1512.

Revenind la Ziua Națională și la Marea Unire mai trebuie spus că și la Câmpia Turzii, zona în care se află îngropat trupul lui Mihai Viteazul, politicienii au preferat să organizeze o petrecere cu de toate, mai puțin cu o mică lecție de istorie și de patriotism, despre prima Mare Unire. Astfel, locuitorii municipiului Turda au avut prilejul să îi asculte pe Antonia, Alex Velea, Vlăduța Lupău, sau Ionel Fulea, în parcul Berc, de la marginea orașului.

Pentru politicienii care și-au uitat istoria neamului, iată doar câteva citate din Mihai Viteazul:

  • O viață avem români, și-o cinste! Desteptați-vă că am dormit destul!
  • O țară se face pe aceleași pământuri, cu aceeași limbă, cu aceeași strămoși, cu aceleași obiceiuri care trec din tată în fiu.
  • Pentru a trăi o viaţă care ţi-a fost dată, eşti dator să o meriţi atât ca om, cât şi ca neam în fiecare clipă!
  • Un neam dacă nu trece prin veacuri măcar cu un strop de mândrie pe frunte, se stinge! Se stinge de micime în rușine și umilință!”
Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments