22.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
DiverseMilei, noul președinte al Argentinei vine cu idei radicale: închiderea băncii centrale...

Milei, noul președinte al Argentinei vine cu idei radicale: închiderea băncii centrale a țării, trecerea la dolarul american și retragerea statului din orice investiție publică

Se anunță reforme radicale în Argentina, odată cu alegerea noului președinte, o țară în care o inflație anuală de aproape 150 % a sărăcit majoritatea populației. Retragerea statului din orice proiect de anvergură, astfel încât să reducă spre zero, dacă se poate, cheltuielile de la buget, ba chiar închiderea băncii centrale, renunțarea la moneda tradițională, peso și trecerea la dolarul american, dar și desființarea unor ministere pe care Milei le consideră păguboase, printre care cele ale Sănătății, Culturii și Educației.

Dumnezeu cu mila și argentinienii cu Milei.

Javier Milei a câștigat duminică alegerile prezidențiale din Argentina reușind în turul doi să obțină 56% din voturi. Autoconsiderat a fi un economist ultraliberal, Milei a fost deja felicitat pentru victoria sa de către fostul președinte american Donald Trump, care a declarat că este încrezător că Milei va face „Argentina Great Again”.

Javier Milei, poreclit (El Loco), adică nebunul, un fost comentator TV, este economist de meserie. În campania sa electorală acesta a anunțat ce intenții are, în încercarea de a salva economia Argentinei și a reduce inflația galopantă. Printre ideile reformiste ale noului președinte se numără renunțarea la moneda națională, peso și trecerea la dolarul american. Milei vrea ca statul argentinian să cedeze toate investițiile de interes public către companii private și se gândește să desființeze mai multe ministere considerate esențiale în orice țară, printre care cele ale Educației, Sănătății și Culturii. Și banca centrală a Argentinei pare a avea zilele numărate, după cum spun comentatorii politici avizați. Tot pentru a reduce cheltuielile de la buget, noul președinte argentinian a anunțat că vrea să taie din ajutoarele sociale.

Drujba lui Milei-simbolul tăierilor din cheltuielile de la buget.

În primul discurs ținut după câștigarea alegerilor, țintind către clasa politică și conducerea băncii centrale, Javier Milei a declarat pe un ton categoric: „Acest model de decadență a ajuns la final. Nu mai există cale de întoarcere”.

O altă declarație a lui Milei, care a făcut furori în presa de pe tot mapamondul se referă la motivația sa politică. Astfel, conform propriilor declarații, cel care l-a convins să candideze este Conan, câinele său decedat în anul 2017, care i-a vorbit prin intermediul unui medium. Dealtfel, Javier Milei a plătit 50.000 de dolari pentru a-și clona patrupedul.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments