7.9 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
DiverseMoș Nicolae, salvatorul celor trei fete sărace

Moș Nicolae, salvatorul celor trei fete sărace

Tradiția lui Moș Nicolae este modalitatea de a celebra bunătatea, credința și generozitatea, dar și de a pregăti venirea Crăciunului, sărbătoarea plină de lumină și bucurie.

Moș Nicolae a lăsat în ghetuțele curate ale copiilor care au fost cuminți și au ascultat de părinți, daruri simbolice, cum ar fi dulciuri, fructe, jucării sau cărți.

Iar cei care nu au fost cuminți vofi r primit o nuielușă, pentru a-i îndemna să-și schimbe comportamentul.

Una dintre cele mai frumoase și mai impresionante povești despre Moș Nicolae este a celor trei fete sărace, care nu aveau zestre pentru a se mărita.

Fetele din povestea noastră nu se pot mărita dacă nu au zestre

Povestea spune că, într-o localitate din Asia Mică, unde Moș Nicolae era episcop de Myra, trăia un om cinstit, dar sărăc, care avea trei fiice frumoase și vrednice. El nu avea cu ce să le ofere o zestre pentru a le mărita, așa cum era obiceiul în acele vremuri. El se gândea să le vândă ca să scape de sărăcie, dar nu își găsea justificarea ca să facă acest lucru.

Se spune că în acele timpuri, pentru ca o fată să fie luată în căsătorie, avea nevoie de o zestre considerabilă dăruită de tatăl sau, iar cu cât zestrea era mai mare, cu atât creșteau șansele ca fata să-și găsească un soț mai bun.

Atunci când fata cea mare a ajuns la vârsta la care trebuia să se mărite, pentru că i s-a făcut milă de ea, episcopul Nicolae a aruncat pe fereastră un săculeț cu galbeni. Acesta a căzut într-un ciorap pus la uscat.

Moș Nicolae se hotărăște în vechea poveste să ajute cele trei fete sărmane

Același lucru s-a întâmplat si când a venit vremea de măritiș si pentru cea de-a doua fata.

Când a venit vremea ca si cea de-a treia fată să se mărite, bătrânul tată, curios să afle cine îi tot lăsa câte un săculeț cu aur, a închis ferestrele și s-a pus la pândă. Moș Nicolae, când și-a dat seama că cineva îi calcă pe urme, s-a urcat pe casă și a dat drumul săculețului prin hornul casei, în ghetuța care era pusa la uscat. Astfel a apărut și tradiția conform căreia se cadourile de Moș Nicolae se agață în șosetele de pe șemineu sau se pun în ghetuțe, după ce acestea au fost curățate, la intrarea în casă.

După ce l-a văzut pe Moș Nicolae aruncând o altă pungă cu galbeni, tatăl a alergat după el și l-a recunoscut A vrut să îi laude numele și să-i poată mulțumi.

Dar Moș Nicolae l-a rugat să nu spună nimănui și să dea slavă lui Dumnezeu pentru tot ce a primit, însă părintele nu a ascultat și a povestit tuturor de unde i se trage binele.

Această poveste explică de ce Moș Nicolae aduce daruri copiilor cuminți și ascultători, în noaptea de 5 spre 6 decembrie și le pune în ghetuțe sau în ciorăpei. El este ocrotitorul copiilor, al marinarilor, al negustorilor și al multor alte categorii de oameni. El este un exemplu de bunătate, credință și iubire pentru aproapele.

Moș Nicolae, sărbătorit în fiecare an pe 6 decembrie, este unul dintre cei mai iubiți și mai respectați sfinți creștini.

În fiecare an, pe 6 decembrie, copiii primesc în ghetuțe sau ciorăpei, daruri de la Moș Nicolae

El este cunoscut pentru faptele sale de milostenie și generozitate, pe care le-a făcut pe tot parcursul existenței sale.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments