17.5 C
București
sâmbătă, 21 iunie, 2025
spot_img
EDITORIALNeverending story: Statul-paralel și alegerile din România

Neverending story: Statul-paralel și alegerile din România

- Advertisement -

România are cîteva caracteristici electorale aparte, care o diferențiază de restul statelor democratice. Una ar fi că fiecare rînd de alegeri se derulează după alte reguli, uneori schimbate chiar în buza scrutinelor, cazul din acest an. A doua, că suntem singura țară în care numărul alegătorilor coincide cu cel al întregii populații, conform datelor oficiale. În fine, o alta e că înaintea fiecărui rînd de alegeri aflăm pe toate canalele că votul nostru contează, dar între alegeri auzim permanent mesaje de la nivel înalt că alegerile din România sunt la discreția statului-paralel, care decide învingătorii fără a ține cont de voturi.

Am spicuit doar cîteva dintre declarațiile unor personaje grele, președinți, premieri, parlamentari, șefi de servicii, politologi, făcute de-a lungul anilor, despre fraudarea alegerilor. Suficient cît să ne facem o idee:

2014 – Traian Băsescu:

“Este clar că serviciile s-au implicat (în alegerile prezidențiale n.n.), este clar că au fost lucruri în neregulă în condiţiile în care pe data de 10 septembrie 2014 am chemat şefii celor două servicii, SRI şi SIE, şi prim adjuncţii lor, gen. Predoiu şi gen. Coldea, si i-am atenţionat să nu se implice în campania electorală. Implicarea lui Meleşcanu nu mai are nevoie de demonstraţii”.

2014 – Ion Cristoiu:

”Își va încheia Traian Băsescu mandatul fără a ne spune adevărul promis despre implicarea Serviciilor secrete în alegerile prezidențiale?”

2017 – Deputat Ion Stan:

”La 20 de ani de la Revoluţia română, România a devenit un stat mafiot în care postul de preşedinte poate fi cumpărat de cel care are bani, influenţă şi instrumente prin care să fraudeze alegerile”.

2017 – Raportul Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009:

”Comisia a constatat acțiuni concrete ale instituției prezidențiale reprezentate de Traian Băsescu și ale guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu. Aceste acțiuni ale celor două instituții au fost perfect sincronizate dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu și bine pus la punct, acțiunile fiind premeditate”.

2017 – Dan Andronic, consultant politic:

”Ca să fie clar, am auzit multe scenarii legate de alegerile prezidențiale din 2009. În mod cert, Traian Băsescu a cîștigat alegerile, cum și de ce s-a votat în Diaspora a rămas doar o problemă a istoricilor, dar pot spune cu certitudine că aportul lui George Maior, Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi, Gabriel Oprea a fost esențial. În ce măsură aveau dreptul să se implice într-un proces electoral, rămîne să judecați fiecare”.

2018 – Adrian Rădulescu, lider PMP:

”Nu l-am adus noi (pe un candidat n.n.), l-au adus serviciile și ni l-au băgat pe gît, și pe primul loc, spunînd că e marele român care a lucrat în guvernul german, care are relații și care poate să ne reprezinte și așa mai departe. Și ni l-au pus pe locul întîi și au zis ”Candidați pe restul voi!””

2019 – Virgil Măgureanu:

”Serviciile secrete din România au capacitatea de a influența decisiv alegerile interne. Pot influența și încă într-un mod hotărîtor, atîta vreme cît anumite părți ale procesului electoral sunt trecute și prin acest filtru. La noi se spune – deși termenul acesta e puțin bizar – că STS răspunde de finalizarea rezultatelor votului ș.a.m.d. Nu vreau să intru în amănunte aici, dar, peste tot în lume, nu numai la noi, serviciile au o marjă bună în ce privește rezultatul votului și modul în care acest rezultat se vede în realitatea politică postelectorală. Există purtători de opinie destul de importanți – fie că fac parte din lumea politică, fie din cea economică – și serviciile au bune posibilități să influențeze pe acești purtători de opinie și să facă într-o anumită măsură să încline balanța”.

2019 – Alina Mungiu:

”Proiectul de buget al guvernului Orban confirmă cele mai rele profeții din ultimii doi ani: nu PNL a cîștigat alegerile și implicit guvernarea, ci instituțiile de forță. România are nevoie de alte partide de centru dreapta, pe astea nu le mai controlează civilii”.

2019 – Traian Băsescu:

”Serviciile secrete autohtone, cu SRI în frunte, se implică în alegeri. Unde se implică ele este în mobilizarea electoratului. Se implică în mod mai discret ori mai puțin discret. Sau scot niște bombe de la secret și le împing în spațiul public în plină campanie”.

2019 – Mircea Diaconu:

”Am asistat la multiple modificări de alegeri. Aproape că e inutil să mai votăm, cîtă vreme au învăţat perfect să modifice rezultatul alegerilor, ori direct, ori prin penibilele trasesime la care asistăm şi astăzi. Fac alte majorităţi. Am tot vorbit despre acest stat subteran, ocult, acest stat există şi în ziua de azi şi funcţionează perfect cu protocoalele, cu abuzurile incredibile funcţionează. Cine să se opună acestui stat paralel ocult?”.

2019 – Raluca Turcan:

”PNL solicită PSD retragerea propunerii lui Mircea Drăghici de la conducerea AEP. Această propunere reprezintă furt cu premeditare! PSD urmărește să fure alegerile!Exact ca în urmă cu 30 de ani, există pericolul să nu mai putem avea încredere în rezultatul alegerilor pentru că Liviu Dragnea își pune un apropiat suspectat de corupție să le gestioneze și controleze!”.

2019 – Alina Mungiu:

”Generalii vor avea alegerile prezidențiale în mână. Ei vor hotărâ dacă îl lasă numai pe Iohannis sau îi arată pisica cum o fac de săptămâni întregi. Și îi spun, uite Cioloș, uite Kovesi, uite Barna. Nu ești chiar așa de liniștit cum îți poți imagina.”

2021 – Adrian Năstase:

”Este evident că în prezent s-a depăsit epoca robotului telefonic cu mesaje negative şi s-a ajuns la modalităţi eficiente de utilizare a inteligenţei artificiale, după cum s-a văzut la alegerile din SUA sau in desfasurarea referendumului pentru Brexit. Este clar că, în acest moment, se pregătesc mecanisme mult mai „sofisticate” pentru desfăşurarea alegerilor din România din 2024 – locale, parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale. Cu ajutorul unor „consultanţi” străini sau a unor facţiuni din serviciile de informaţii româneşti. În aceste condiţii, cred că ar fi normal ca mecanismul alegerilor să fie luat înapoi de la STS – un serviciu de informaţii – şi trecut, aşa cum e firesc, la AEP”.

2021 – Florian Coldea:

”Este dovedit că state precum Rusia și altele s-au implicat în alegerile din SUA folosind chiar platforme americane, folosind aceste vulnerabilități chiar împotriva statelor care le-au creat. Asta e treaba și cu China și cu alții”.

2021 – Adrian Năstase:

”Eu nu mai sunt așa de convins că va conta votul obișnuit la alegerile viitoare. Am privit cu multă atenție ce se întîmplă și cred că mecanismele de folosire a trolilor, inteligența artificială care a fost experimentată deja în alegerile din SUA, dar și la noi. Lucrurile astea se întîmplă în momentul de față. Sunt absolut convins că lucrurile acestea se vor întîmpla. Îmi e destul de clar că serviciile de informații sunt interesate de anumite formule de guvernare, dar și zone de influență din afară, deci avem un dublu interes pentru anumite tipuri de guvernare”.

2022 – Mircea Geoană:

”Aș reaminti faptul că în 2009 noi am cîștigat alegerile prezidențiale și care au fost denaturate dintr-un pact cu diavolul, pe care lideri și instituții l-au făcut în acel moment și consecințele acelui pact cu diavolul le vedem și acum”.

2023 – Adrian Năstase:

”Din punctul de vedere al organizării politice, al organizării statale, depindem în mare măsură de anumite persoane din Departamentul de Stat care controlează și care au o anumită legătură cu România. În ceea ce privește organizarea internă, viitori candidați, partide, operațiuni de presă, organizații neguvernamentale, revoluții colorate, astea sunt conduse de către segmente din Departamentul de stat împreună cu cei din echipa Soros, cel care, într-un fel, de trei decenii organizează toate aceste lucruri”.

Ieri, am avut prima rundă de alegeri din acest încărcat an electoral. La această oră nu se cunosc rezultatele oficiale, dar e foarte greu de crezut că vor lipsi scandalurile obișnuite legate de fraudarea votului. Deja, acuzațiile bubuiau încă de ieri dimineață. Se va vorbi din nou de furt, de rolul serviciilor, de statul-paralel șamd. La puzzle-ul neîncrederii cetățeanului în mecanismul de vot se vor mai adăuga niște piese. Ne pregătim pentru runda a doua: marile alegerile din toamnă; alți bani, altă distracție.

- Advertisement -
Bogdan Tiberiu Iacob
Bogdan Tiberiu Iacobhttp://canal33.ro
Bogdan Tiberiu Iacob este ziarist cu o vechime neîntreruptă în presă de 31 de ani, format la școala ”Evenimentului zilei” din anii 90, trecut pe la Național, Cancan, QMagazine, în prezent activ la siteul de informații și analize Inpolitics.ro.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE