25 C
București
sâmbătă, 25 mai, 2024
Google search engine
DiverseNevoia de bani a guvernanților crește prețul locuințelor. De la anul, TVA...

Nevoia de bani a guvernanților crește prețul locuințelor. De la anul, TVA cu 4% mai mare la cumpărarea unei case noi

Cine vrea și poate să își cumpere un apartament, sau o casă pe pământ, ar face bine să se grăbească. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, TVA-ul pentru achiziția unei locuințe va crește cu 4 procente, de la 5, la 9%, însă cei care plătesc în avans până la 31 decembrie 2023, sau încheie un antecontract,  încă mai pot beneficia de taxa pe valoare adăugată la actuala valoare.

Persoanele care vor să își cumpere o casă trebuie să țină cont de prevederile din legea 296/2023 “privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung”, după cum, pompos, au denumit-o legiuitorii.

În primul rând trebuie avută în vedere creșterea TVA pentru achiziția de locuințe, cotă ce va crește de la 1 ianuarie 2024 de la 5 la 9%, pentru casele sau apartamentele care au o suprafață de cel mult 120 m.p. și a căror valoare ( cu tot cu terenul aferent) nu depășește 600.000 de lei fără TVA.

Din 2024 Statul va taxa suplimentar cumpărarea de locuințe. Sursa foto: stiridecluj.ro

Cei care pot și își permit să încheie un contract de vânzare-cumpărare și să plătească în avans măcar avansul pentru o locuință nouă, scapă de TVA mărit, chiar dacă predarea se va face anul viitor, însă casele trebuie să fie locuibile și racordate la utilități.  

Iată care sunt condițiile impuse de noua lege: acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie; acces la energia electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere; sunt formate cel puțin dintr-un spațiu de odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar; finisajele exterioare includ cel puțin – acoperiș dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/la intrare; finisajele interioare includ cel puțin – pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect; instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente; instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/comutatoare și prize.

Foarte important: în cazul în care toate condițiile de mai sus nu sunt îndeplinite cumulativ, se aplică o cotă standard de TVA de 19%.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments