24.6 C
București
sâmbătă, 20 iulie, 2024
Google search engine
DiverseNicușor Dan anunță refacerea celebrului Pod al Calicilor

Nicușor Dan anunță refacerea celebrului Pod al Calicilor

Primarul general al Capitalei a anunțat sâmbătă, 10 februarie, un pas important în refacerea celebrului Pod al Calicilor, din zona Centrului Vechi al Capitalei.

„După mai bine de zece de ani de discuții si tergiversări, am reusit să obținem toate avizele și să finalizăm proiectul tehnic pentru refacerea celebrului Pod al Calicilor. Vom lansa în curând procedura de achiziție pentru execuția lucrărilor”, a anunțat Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, noul pod pietonal va face legătura între străzile Șelari și Sfinții Apostoli, va avea o suprafață de peste 700 metri pătrați și va avea o structură metalică cu elemente din lemn de stejar.

Nicușor Dan a evitat să facă vreo estimare a timpului în care noul pod va fi finalizat.

Podul Calicilor la final de veac XIX și început de XX, atunci când lumea începea să-i spună și Calea Rahovei

Celebrul Pod al Calicilor lega, în urmă cu mai bine de două veacuri, centrul orașului cu Mahalaua calicilor, una dintre cele 60 de zone aflate la periferia orașului.

Podul a primit apoi denumirea de Drumul Craiovei, iar la 1877, în plin Război pentru Independență, a primit numele de Calea Rahovei, după victoria obținută de armata română în orașul bulgăresc omonim.

La 1813 însă, un document ajuns până la noi vorbește despre „moșii din deal, la Podul Calicilor, lângă morile mănăstirii Radu Vodă”, mori care, evident, nu se puteau afla decât pe râul Dâmbovița, lângă Biserica Mihai Vodă.

Dezvoltarea ulterioară a orașului i-a făcut uitați pe calici, impunându-se ușor-ușor cel al Căii Rahovei, în amintirea unui eveniment memorabil din istoria modernă a țării.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments