13.8 C
București
luni, 7 octombrie, 2024
spot_img
DiverseO istorie de încredere și ajutor umanitar – Rolul Crucii Roșii și...

O istorie de încredere și ajutor umanitar – Rolul Crucii Roșii și Semilunii Roșii

8 Mai, Ziua Mondială a Crucii Și a Semilunii Roșii, este ziua în care sunt sărbătoriți toți voluntarii și lucrătorii umanitari, oamenii care aprind speranța în inimile celor suferinzi, care se află mereu în mijlocul războaielor și a catastrofelor naturale.

Crucia Roșie și Semiluna Roșie este fundamentală în furnizarea de asistență medicală, ajutor umanitar și protecție în fața violenței, indiferent de circumstanțe.

Ideea acestei organizații a fost inspirată de exemplul umanitar dat de Henri Dunant, un om de afaceri și filantrop elvețian. În anul 1859, la 24 iunie a avut loc în nordul Italiei Bătălia de la Solferino, unde armatele Franţei şi Austriei (peste 320.000 de oameni) s-au luptat cu înverşunare timp de 16 ore, iar numărul morţilor şi răniţilor de pe câmpul de luptă a fost de 40.000. Deși bătălia a reprezentat o victorie pentru francezi, costul a fost enorm: morții erau neîngropați, iar răniţii zăceau neîngrijiţi.

Henry Dunant, care venise pentru a-l întâlni pe Napoleon III în interes de afaceri, a fost martor al imaginii oribile de după bătălie. Cu motto-ul Siamo tutti fratelli suntem cu toţii fraţi, a convins oameni din satele învecinate şi timp de câteva zile au îngrijit răniţii, compatrioţi și inamici, fără întrerupere.

Dunant, profund șocat de lipsa de îngrijire medicală acordată răniților, în urma acestei experiențe a scris „Amintiri despre Solferino”, o lucrare care a condus la înființarea organizațiilor de ajutor umanitar.

În 1863, Henry Dunant, împreună cu Gustave Moynier și alți patru lideri elvețieni, au fondat Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) în Geneva, Elveția. Acest comitet a fost creat pentru a asigura protecția și asistența umanitară pentru victimele războaielor. Ideea simbolului Crucii Roșii a fost inspirată de steagul elvețian inversat, iar ulterior, în 1929, în cadrul Convenției de la Geneva, a fost adăugată și semiluna roșie pentru a reprezenta țările musulmane.

Astăzi, Crucia Roșie și Semiluna Roșie reprezintă una dintre cele mai mari organizații umanitare din lume, cu prezență în aproape fiecare țară. Ele oferă asistență medicală, adăpost, hrană și suport psihologic în războaie, conflicte și dezastre naturale. De la furnizarea de vaccinuri și tratamente medicale în timpul pandemiilor la gestionarea taberelor de refugiați și ajutorarea victimelor dezastrelor naturale, aceste organizații sunt mereu prezente atunci când lumea are cea mai mare nevoie.

Un rol foarte important în desfășurarea activităților și actiunilor îl reprezintă voluntarii, considerați pe bună dreptate inima și sufletul Crucii Roșii și Semilunii Roșii. Acești oameni dedicați și generoși își oferă timpul, energia și abilitățile pentru a ajuta cei în nevoie. Fie că sunt medici, asistente medicale, lucrători umanitari sau simpli cetățeni, voluntarii reprezintă o forță vitală în eforturile de asistență umanitară. Ei oferă confort, speranță și sprijin emoțional celor care trec prin momente dificile. Prin dedicarea lor și munca lor altruistă, voluntarii aduc speranță și alinare celor care se confruntă cu dificultăți și contribuie la crearea unui mediu mai sigur și mai solidar între oameni.

Cruca Roșie și Semiluna Roșie nu doar că reprezintă solidaritatea umană la nivel global, ci sunt și simboluri ale speranței și compasiunii în cele mai întunecate momente ale omenirii, iar aceste organizații  împreună cu voluntarii au demonstrat umanitatea în toată splendoarea ei, căci prin unitate și generozitate putem depăși cele mai mari provocări.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE