12.4 C
București
vineri, 1 martie, 2024
Google search engine
Diverse“O zi în care nu ai râs este o zi pierdută.” –...

“O zi în care nu ai râs este o zi pierdută.” – Charlie Chaplin

Ziua Internațională a Râsului și a Fericirii se sărbătorește anual pe 8 februarie și are ca scop promovarea ideeii de a râde și a fi fericit, ca mijloc de îmbunătățire a stării de spirit și a sănătății mentale.

Se spune că niciun om nu este atât de sărac încât să nu poată dărui un zâmbet. Și niciun om nu este atât de bogat încât să nu aibă nevoie de el.

Oare am râs astăzi? Dacă da, de câte ori? Dacă nu, putem găsi atât de multe motive de a zâmbi și de a râde ori de câte ori avem o clipă liberă.

Este o vorbă din bătrâni care susţine că râsul este un bun medicament. Științific, chiar există chiar dovezi ce atestă faptul că râsul este sănătos, un motiv pentru care am putea să râdem mai mult.

Râsul este un medicament puternic, care declanșează schimbări fizice și emoționale sănătoase în organism. Râsul ne întărește sistemul imunitar, ne stimulează starea de spirit, diminuează durerile și ne protejează de efectele dăunătoare ale stresului, eliberând un val de endorfine care îl elimină.

Râsul, sănătate curată! Din păcate pentru mulți, noi oamenii, nu am fost învățați să ne bucurăm și să fim fericiți. Ba din contră, am fost crescuți și educați în așa fel încât să fim nefericiți și veșnic nemulțumiți, dar stă în puterea noastră să schimbăm acest lucru.

Nu intrăm acum în detaliile motivației, putem începe să facem fix inversul a ceea ce am învățați: să acceptăm că vrem să fim fericiți. Fericirea este o decizie și stă doar în puterea noastră să facem asta. Așa cum spunea Ileana Vulpescu în Arta conversației, „fericirea e-n noi și nu ne-o poate da nimeni”

Ritmul în care se desfășoară viața astăzi, ne împiedică de cele mai multe ori să vedem partea plină a paharului. Uităm pur și simplu să fim recunoscători pentru ce avem și să zâmbim.

Chiar când situația nu stimulează acest lucru în mod natural, putem să ne amintim că ține de noi să fim fericiți sau cel puțin mai fericiți decât în trecut.

Studiile au arătat că cei mici râd în medie de până la 400 de ori într-o zi. Din păcate, oamenii mari râd doar de 15 ori pe zi. Vorbind de medie, asta înseamnă că mulți nici nu ating acest plafon. Nu sună bine, nu?

Precum spunea și Charlie Chaplin, dacă a trecut o zi din viața ta fără să fi avut măcar o dată zâmbetul pe buze este o zi pierdută. Acum e  momentul să ne gândim la câte zile fără râs am adunat, așa că este timpul să facem o schimbare. Să nvățăm să găsim bucurie în toate lucrurile mărunte și să profităm de toate beneficiile râsului.

Beneficiile râsului pentru sănătate: Activează şi întăreşte sistemul imunitar, activează celulele T,  principalele motoare ale imunității. Când râdem le punem la treabă, iar ele luptă pentru ca noi să rămânem sănătoși. Umorul ne îmbunătățește imunitatea.

S-a demonstrat că umorul ajută la diminuarea hormonului stresului, căci râsul copios ameliorează anxietatea și reduce stresul. Furnizează mişcare pentru diafragmă şi creşte capacitatea organismului de a folosi oxigenul.Râsul relaxează muşchii și îmbunătăţeşte respiraţia.

Râsul reduce durerea fizică. Râsul declanșează eliminarea de endorfine, calmantele naturale ale corpului uman. Prin râs, durerea fizică se ameliorează, iar noi ne simțim mai bine.

Râsul scade presiunea sângelui şi poate preveni hipertensiunea. Dacă facem zilnic câteva minute pauză de râs, ne menținem inima și mintea sănătoase. Râsul scade tensiunea arterială și reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral și atac de cord.

Și cel mai important lucru: rasul nu are efecte negative, este gratuit și este disponibil oriunde, fără reţetă! Nu-i aşa că ne simţim după ce ne luăm porția de râs? Inclusiv Marcus Aurelius spunea că avem nevoie de foarte puțin pentru a avea o viață fericită. Totul ține de noi, de modul în care gândim.

Căci „mulți oameni pierd momentul lor de fericire, nu pentru că nu l-au găsit niciodată, ci pentru că nu s-au oprit să se bucure de el” – William Feather

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments