7.9 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
Alegeri 2024UDMR vrea mandate de cinci ani pentru aleșii locali

UDMR vrea mandate de cinci ani pentru aleșii locali

Liderii UDMR simt că le fuge terenul de sub picioare și că nu mai pupă prea curând la guvernare, așa că se mulțumesc cu ceea ce știu sigur că vor obține: primării, consilieri locali și județeni, dar și președinți de Consilii Județene.  Drept urmare, liderii politici ai maghiarilor au depus ieri la Parlament un proiect de modificare a legii prin care se dorește creșterea duratei mandatului pentru aleșii locali de la patru, la cinci ani, astfel încât să „guverneze” cât mai mult pe plan local.

Fost ministru al Dezvoltării, Cseke Attila știe ce poate aduce un an de mandat în plus pentru aleșii locali

„Propunerea de modificare legislativă depusă azi  (miercuri, 7 februarie, nota red.) în Parlament de UDMR, prin care se modifică durata mandatului aleșilor locali de la 4 la 5 ani, servește la dezvoltarea localităților, dar și la stabilitatea politică”, a declarat liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.

Acesta spune că în 5 ani se pot derula proiecte de dezvoltare mai mari, iar acest lucru va contribui la dezvoltarea localităților din România.

”În calitate de ministru al Dezvoltării am văzut timpul necesar pentru a planifica pe termen mediu și lung proiecte de dezvoltare, pentru a identifica sursele de finanțare externe sau guvernamentale și pentru a finaliza aceste proiecte. Cu această modificare legislativă încurajăm planificarea pe termen mediu și lung și încurajăm și dezvoltarea localităților. Este nevoie de stabilitate politică în România și trebuie creat cadrul legal care încurajează nu doar viziunea pe termen scurt”, a mai declarat fostul ministru al Dezvoltării.   

Proiectul de lege al UDMR prevede un mandat de 5 ani pentru primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, respectiv pentru președinții și vicepreședinții consiliilor județene.

Cseke Attila a arătat că finanțările europene sunt făcute pe perioade de 7 ani, iar noua propunere a UDMR ar corela acest ciclu mai lung, de 7 ani, cu mandatele aleșilor locali. Argumentul celor de la UDMR ar fi că în mai multe state membre ale Uniunii Europene, cum sunt Franța, Germania sau Austria, aleșii locali au un mandat de 5, sau chiar de 7-8 ani. 

Propunerea liderilor politici ai maghiarilor vizează mandatele aleșilor locali după alegerile din acest an și nu ar prelungi mandatele aleșilor în funcție, după cum se precizează într-o postare a celor de la UDMR.  

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments