Toamna aduce schimbări bruște de temperatură și, odată cu acestea, crește și riscul de a răci. Răcelile sezoniere sunt neplăcute, însă există obiceiuri zilnice pe care le poți adopta pentru a-ți întări sistemul imunitar și pentru a reduce considerabil șansele de a răci. Iată câteva sfaturi pentru a te menține sănătos!
Ia-ți aportul de vitamina D
Vitamina D joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar, ajută la sănătatea sistemului osos și la regenerarea celulară. Soarele contribuie la producerea vitaminei D, dar pe măsură ce zilele devin mai scurte petrecem mai puțin timp în aer liber. De aceea, poți introduce în dieta ta zilnică alimentele cu un conținut ridicat de vitamina D precum ciupercile, sardinele, tonul, somonul, heringul și gălbenușul de ou. Dacă dorești să iei suplimente de vitamina D, ai grijă să nu depășești doza zilnică, și anume 600 UI pentru copii și adulți cu vârsta cuprinsă între 1 și 70 de ani și cel puțin 800 UI (20 mcg) pentru adulții de peste 70 de ani.
Consumă ceaiuri din plante
În topul ceaiurilor recunoscute pentru capacitatea de a preveni răcelile se numără ceaiul de echinaceea și cel de ghimbir deoarece conțin compuși cu puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Anumite componente din echinaceea, cum ar fi polizaharidele și echinacosidele, au fost asociate cu proprietăți antivirale. Aceste substanțe pot ajuta la combaterea virusurilor care provoacă răceala.
Adoptă o dietă echilibrată
Asigură-te că mănânci fructe, legume proaspete, carne slabă, produse lactate și cereale integrale. Acestea oferă nutrienții necesari pentru a-ți proteja organismul în lupta împotriva infecțiilor și pentru a-ți sprijini sistemului imunitar.
Hidratează-te corespunzător
Apa este esențială pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Bea o cantitate suficientă de apă pe parcursul întregii zile pentru a menține mucoasele hidratate și pentru a favoriza eliminarea toxinelor din corp.
Acordă atenție odihnei
Un somn bun este crucial pentru sănătatea ta. De aceea, asigură-te că dormi între 7 și 8 ore pe noapte pentru a permite organismului să se refacă și că ai un mediu propice pentru odihnă. Lipsa somnului poate slăbi sistemul imunitar, crescând astfel riscul de a răci.
Spală-te pe mâini regulat
Igiena mâinilor este cheia pentru prevenirea răcelilor. Spală-te pe mâini cu apă caldă și săpun în mod regulat, mai ales după ce vii în contact cu suprafețe contaminate sau după ce strănuți sau tușești.
Ia suplimente alimentare
Dacă nu ai o dietă echilibrată, care să îi ofere organismului tot ceea ce are nevoie, poți lua în considerare suplimentarea cu vitamine și minerale, mai ales cu vitamina C și cu zinc, care au fost asociate cu întărirea sistemului imunitar.
Menține un tonus psihic bun
Stresul poate slăbi sistemul imunitar, de aceea este important să găsești modalități de a-l gestiona, cum ar fi meditația, yoga sau o simplă plimbare în aer liber. Exercițiile de respirație pot fi folosite și ele pentru a calma sistemul nervos. O tehnică simplă este să inspiri adânc pe nas timp de 4 secunde, să ții respirația timp de alte 4 secunde, apoi să expiri, tot 4 secunde. Repetă acest proces de câteva ori.