6 C
București
luni, 17 martie, 2025
spot_img
DiversePace, unitate și solidaritate – Ziua Europei

Pace, unitate și solidaritate – Ziua Europei

- Advertisement -

În fiecare an, pe 9 mai, statele membre ale Uniunii Europene și cetățenii lor marchează Ziua Europei, o ocazie importantă pentru a celebra valorile fundamentale ale păcii, unității și solidarității. Această zi comemorează un moment semnificativ în istoria europeană și subliniază importanța cooperării și integrării europene.

Ziua Europei are rădăcini în Declarația Schuman, prezentată de ministrul francez de externe, Robert Schuman, la 9 mai 1950. Această declarație a fost un pas crucial în direcția integrării europene, propunând crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO), o primă formă de cooperare economică europeană. Propunerea lui Schuman a fost considerată un gest crucial în stabilirea păcii și cooperării în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, deoarece a încurajat colaborarea economică și politică între statele europene, reducând astfel riscul unor conflicte viitoare.

Declaraţia rostită la 9 mai 1950 de Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, a rămas înscrisă în istoria construcţiei europene drept „declaraţia Schuman”. Textul prevedea crearea unei Comunităţi a cărbunelui şi oţelului, ai cărei membri urmau să-şi gestioneze împreună aceste două resurse. Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), înfiinţată de Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Belgia şi Luxembourg, a fost prima dintr-o serie de instituţii europene supranaţionale care au stat la baza Uniunii Europene de astăzi.

Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe – 9 mai 1950

Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre. Ulterior, acestui complex proiect de construcţie europeană i s-a alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), în 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria, în 2007, Bulgaria şi România şi în 2013, Croaţia.

În cadrul Consiliului European de la Milano, din 1985, s-a luat decizia ca serbarea Zilei Europei să aibă loc în fiecare an la 9 mai.

Astfel, ziua de 9 mai a devenit un simbol al unității europene și este sărbătorită sub numele de Ziua Europei în întreaga Uniune Europeană și în alte țări europene, pentru a marca importanța cooperării și a păcii în Europa.

Ziua Europei servește drept oportunitate de a reflecta asupra progreselor făcute de Uniunea Europeană în promovarea păcii, securității și prosperității în Europa. De asemenea, marchează angajamentul continuu față de valorile fundamentale ale democrației, drepturilor omului și statului de drept. Această zi oferă, de asemenea, un moment de consolidare a solidarității europene și de afirmare a identității comune europene.

Totodată are o importanță semnificativă în contextul evoluției și consolidării proiectului european, căci oferă o oportunitate de a aduce în prim-plan realizările și beneficiile integrării europene, cum ar fi libertatea de circulație, piața comună și pacea durabilă. De asemenea, marchează angajamentul pentru continuarea procesului de integrare europeană și pentru depășirea provocărilor actuale și viitoare.

Pe 9 mai, statele membre ale Uniunii Europene organizează diverse evenimente și activități pentru a marca Ziua Europei. Acestea pot include discursuri, expoziții, concerte, dezbateri publice și alte manifestări culturale și educative. În plus, steagurile Uniunii Europene sunt afișate în întreaga Europă, iar instituțiile europene deschid ușile pentru a permite cetățenilor participarea la evenimente speciale.

Ziua Europei reprezintă un moment de comemorare a începuturilor proiectului european și de afirmare a angajamentului pentru valorile comune ale păcii, unității și solidarității. Într-o lume marcată de provocări și incertitudini, această zi ne amintește că prin cooperare și înțelegere putem construi un viitor mai bun pentru toți europenii și de ce nu, pentru întreaga lume.

Ziua Europei este simbolul aspirațiilor europene pentru pace și unitate, este ziua în care reflectăm asupra realizărilor continentului nostru și ne reînnoim angajamentul față de valorile comune care ne unesc.

- Advertisement -
Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE