22.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
DiverseParabola trandafirului – lecția despre nonviolență

Parabola trandafirului – lecția despre nonviolență

Într-o legendă românească se spune Dumnezeu a creat trandafirul, iar diavolul, pentru a distruge creația lui Dumnezeu, i-a făcut spinii.

Spuneam într-un articol anterior că trandafirul este un simbol al perfecțiunii sau al unicității și că este asociat în mod particular cu Fecioara Maria, una din titulaturile de celebrare fiind „Roza Mistica”.

De câteva zile s-a lansat o melodie care deși are versurile într-un limbaj nepotrivit, a fost primită ca un– manifest – cu mesaj clar: stop violenței împotriva femeii, stop tuturor formelor de agresivitate.

În urma lansării piesei, zeci de mii de femei de toate vârstele și-au făcut curaj și au povestit pe rețelele de socializare traumele pe care le au și formele de abuz prin care aproape fără excepții, au trecut de-a lungul anilor. Și desi s-a povestit negru pe alb că formele de abuz se întrezăresc la tot pasul, încă există mulți bărbați care consideră că lucrurile nu stau deloc așa, că au dreptul să agreseze verbal, cu privirea, cu gesturi sau chiar mai grav.

Statisticile spun că în cele mai multe cazuri, abuzurile se săvârșesc în relația de cuplu.  Violența domestică se crede, în mod eronat, că presupune doar abuz fizic. Însă, o victimă a violenței domestice poate să aibă rănile și vânătăile în suflet. Nu întotdeauna agresiunea presupune lovire, violență sexuală sau alte urme vizibile ci mai degrabă o stare continuă de teroare psihologică. Umilințele, jignirile, tacticile de intimidare și presiunea constantă de a fi la anumite standarde pot crea traume la fel de dureroase precum lovirea.

Un partener abuziv poate utiliza în mod conștient sau inconștient o serie de comportamente prin care treptat dobândește controlul și puterea în relație. Faptul că vorbim despre o persoană apropiată, față de care există sentimente de iubire, alături de care s-a construit o relație de atașament, în care exită amintiri sunt pârghiile pe care cei care care care abuzează le folosesc. De altfel, un partener de acest tip nu va da arama pe față încă de la început, tocmai pentru a clădi relația de atașament și pentru a avea un minim de control.

Confuzia, teama, îndoiala sunt stări firești dacă se trăiește într-o astfel de relație de mai mult timp, însă există întotdeauna mijloace prin care femeia își poate lua viața înapoi deși părea greu sau copleșitor.

De-a lungul vieții am auzit cu toții că femeia este ca o floare și gândul ne duce către faptul că femeia este plăpândă și delicată.

Să mergem totuși puțin mai „adânc” în  a înțelege că nu doar în  luna femeii, în zilele de 1 și 8 martie femeia merită celebrată și răsfățată.

Și pentru că într-o relație cheia este reciprocitatea, revin la primele rânduri din articol, la cea mai iubită floare din tot mapamondul, trandafirul și învățămintele.

Parabola trandafirului

Femeia este ca un trandafir. Este frumoasă, încrezătoare, delicată, suavă. Dar dacă îi smulgi petalele, singurul lucru pe care îl mai poți vedea sunt spinii.

O femeie este asemeni unui trandafir, și când nu o vei trata cu delicatețe, ea se va ofili. Asemeni trandafirului care are multe petale, femeia e înzestrată cu multe emoții pe care Dumnezeu i le-a oferit.

Femeia este ca un trandafir și dacă tu, bărbat, te poți frumos cu ea, femeia se va deshide și va înflori. Iar tu, cu atenție și drăgălășenie, te vei putea bucura de frumusețea acestei flori care crește și înflorește odată cu tine.

Căci Dumnezeu nu ți-a dat-o s-o calci în picioare, s-o abuzezi, s-o maltratezi.

De fiecare dată când țipi la ea, o petală se va desprinde din trandafir. De fiecare dată când nu te porți respectuos, o petală se va desprinde și va cădea.

De fiecare dată când prin acțiunile tale o rănești, o petală se va desprinde.

De fiecare dată când o vei trata ca pe un lucru pe care îl deții, ci nu ca pe un dar de la Dumnezeu, ea va mai piede câte o petală.

Femeia este ca un trandafir, nu o e slavă are să nu-ți iasă din cuvânt. Ea îți este parteneră, îți este sprijin și alinare.

Dacă nu o tratezi cu iubire și respect, dacă nu ești atent, vei putea fi zgâriat de spinii ei. Gândește-te că singurul motiv pentru care te-ar fi putut zgâria este faptul că ai lăsat-o fără ce avea ea mai frumos, zestrea primită la naștere, suavele petale.

Dacă rămân doar spinii, îoare a cui e vina?

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments