35.9 C
București
sâmbătă, 20 iulie, 2024
Google search engine
EDITORIALParlacirc sau Parlamahala?

Parlacirc sau Parlamahala?

Lume, lumeeee! Hai de te strânge și cască gura, căci a venit Circul în oraș. Și-a poposit sub cea mai importantă cupolă din țară! Hai să vezi ce n-ai mai văzut (mă rog, ai văzut, dar ai uitat, că ai memoria unui peștișor auriu)! Eleganță, decență, nivel elevat al dezbaterii, curtoazie și bun simț! Logică, inteligență, elocvență, argumente! Cam tot ce te poți aștepta de la aleșii neamului, mă rog, eu spun populației, dar nu mă băgați în seamă! Doamnelor și domnilor, cetățeni și cetățene, toți cu drept de vot și mare discernământ în a-l folosi! Hai să-i admirați în toată splendoarea lor pe ”scroafa” și ”fătălăul”! Aș putea să le pronunț numele, dar e clar cât și-l respectă chiar ei, din moment ce n-au probleme în a-l trece pe afișul unui spectacol grotesc. Ah, nu, nu mi-am permis eu să-i poreclesc așa. Au făcut-o singuri! El i-a dat peste mână, de i-a căzut telefonul și i-a spus că poate o ”agresează sexual”, iar ea l-a făcut ”Un pseudo lider fătălău de tinichea”.

Nu, nu e vorba de o precupeață din Târgul Moșilor și de un birjar de la Bariera Rahovei. Ci de doi parlamentari ai României. Sau a unei părți din ea. Din ce în ce mai consistentă. Aia care face audiențe uriașe la emisiunile tabloide, unde vulpițe și viorei se bălăcăresc cu abnegație bine recompensată. Aia care se strânge ciopor în jurul a doi bețivani care se iau la bătaie după ce-au băut cot la cot cisterne de horincă. Aia care citește fiecare articolaș despre scandalurile dintre moștenitorii vreunui mort celebru și amușinează orice rufă murdară extrasă public de protagoniștii divorțului vreunor ”vedete”. Cea care se strânge la un accident rutier, dar nu pentru a ajuta, ci pentru a putea povesti detalii morbide cunoscuților. Aceea care nu iubește doar să vadă circul, ci să-l și facă atunci când are ocazia și auditoriu! Și care se plânge constant de nivelul ”aleșilor” noștri. Care vorbește non stop de valori tradiționale, de înțelepciunea populară și de bunul simț înnăscut al românului verde ca bradul!

Sigur, nu Șoșoacă și Simion (ups, îmi scăpară și numele) au adus mahalaua în Parlament. Vadim o decora cu citate din oameni celebri și cu date istorice pe care nu le verifica nimeni, dar dădeau un aer elevat grobianismelor, cam pe vremea în care protagoniștii de azi abia își silabiseau numele. USR cu luminițe și lanțuri, cu boxe și dat cu fundul de podea. Sau cu obscenitățile lui Ghinea, cu care s-o facă mândră pe nașa lui politică. Și-au mai fost și alții care au transformat aula legislativului mai degrabă în rai al saltimbancilor decât în cel mai important for de dezbatere și rezolvare a problemelor nației. Nație care se uită, se crucește, râde sau se indignează, după care merge la vot și alege cam la fel. Sau și mai rău, ar spune cârcotașii.

Și, în sfârșit, a venit momentul noilor corifei care vor salva patria. De data asta de oculta mondială care ne vaccinează, îndoapă cu făină de greieri, schimbă sexul la copii și-i învață prostii precum ”unitate prin diversitate”! Pentru că, de fapt, atunci când vrei să capitalizezi politic asemenea frici iraționale, trebuie să cobori limbajul la nivelul la care temătorii să-l poată înțelege. Căci, dincolo de mascaradă, nu putem ignora motivațiile ei electorale. Șoșoacă e în disperată vânătoare de voturi, pentru a-și duce partidulețul peste pragul de 5%. Și de unde să le ia, dacă nu de la foștii colegi și aliați, deveniți peste noapte prea mărunți pentru a-i mai onora cu prietenia. Asta după ce, mai demult, a renunțat la a mai fi activistă USR, pentru că s-a prins că șansele parvenirii prin progresism sunt prea puține într-o țară ultraconservatoare. Și Simion, tot cu dușmanii care ne poartă pică se luptă, dar a cam trădat ”cauza”, încercând să devină ”frecventabil”. Și asta s-ar putea să-l coste din procente! Așa că n-a mai putut s-o ignore pe fosta camaradă, deși s-a chinuit o vreme. Probabil, și răbdarea lui are o limită. În fond e bărbat, ce mama naibii, n-o să-l depășească în limbaj suburban și agresivitate o femeie, căci doar nu așa stau lucrurile în familia tradițională! Fie ea și lărgită, să încapă toți care se bat cu pumnii în piept pentru binele nostru!

Radu Herjeu
Radu Herjeuhttp://canal33.ro
Jurnalist cu peste 23 de ani de experienţă în presa scrisă, radio şi televiziune, premiat cu Diploma „Distincția Culturală” al Academiei Române, fost membru al Consiliului National al Audiovizualului şi fost lector universitar la Facultatea de Jurnalism-Filosofie din cadrul Universităţii Spiru Haret, Radu Herjeu este dramaturg şi autor a 8 volume de versuri, dramaturgie, publicistică, analize şi interviuri.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments