9.6 C
București
vineri, 1 martie, 2024
Google search engine
Mai MulteDezvoltare personalaPartenerul tău este indisponibil emoțional?

Partenerul tău este indisponibil emoțional?

Există persoane care de la început declară că nu vor o relație serioasă și își asumă această situație. Acolo este totul clar: fie alegi, de la început, să nu intri în relația respectivă, fie dacă o faci, măcar știi că nu trebuie să ai așteptări. Dar există persoane care sunt atrase de cineva, sunt atente, romantice, entuziasmate, interesate, totul pare că avansează minunat până când, brusc, se îndepărtează – de obicei, la primul semn de angajament mai serios.

O persoană indisponibilă va afirma că își dorește o relație, inclusiv o poate iniția, dar mereu va exista ceva care îi va răpi din timpul și atenția pe care ar trebui să le investească în cuplu. Este, de fapt frica și incapacitatea de a relaționa – pe de o parte își doresc iubire, pe de altă parte o resping, mai ales atunci când relația începe să devină prea serioasă sau sentimentele prea puternice.

Sunt, de multe ori, persoane aflate deja într-o relație cu altcineva: persoane căsătorite, în proces de divorţ, recent divorţate sau ieșite din relații intense – pe scurt, încă legate afectiv de un fost partener. Persoane care au mereu alte priorități, persoane dependente – de orice, inclusiv de muncă. Pentru acestea, prioritatea va fi jobul sau orice altceva, însă niciodată partenerul. Persoane interesate în principal de intimitatea fizică, nu de conexiune emoțională – sau, din contră, mult prea intense în emoțiile lor încă de la începutul relației.

Sunt parteneri care pot avea carismă și îți pot suci mințile, dar există discrepanțe mari între ceea ce zic și ceea ce fac. Transmit mesaje contradictorii, poate conchetează și cu alte persoane. Nu dau răspunsuri clare, nici măcar la întrebări directe, în timp ce tu te perpelești încercând să înțelegi ce a vrut să zică. Au, de multe ori, trăsături caracteristice narcisismului. Mai mereu este vorba despre ei, nevoile tale nu prea contează.

Îți aruncă firimituri emoționale, un fel de variantă ”demo” din tot ce ar putea să îți ofere, însă nu o fac. Merg cu un picior pe frână și unul pe accelerație, ceea ce devine pentru tine un montane russe emotional și te țin agățat(ă) în această situație, mereu cu speranța că, de data aceasta, va fi bine. 

Este important de conștientizat că cineva disponibil emoțional te va face să te simți în siguranță, ai certitudinea că va fi acolo pentru tine. Te sună când a spus că sună, nu dispare fără să zică nimic, nu trec zile fără să dea semne de viață. Sunt relații calme, linistite, sigure, spre deosebire de cele haotice cu cei indisponibili emoțional. În încheiere, nu uitați că merităm, cu toții, parteneri care să fie disponibili pentru noi, care sunt pregătiți să se deschidă sufletește, alături de care să putem construi și evolua împreună. 

Cristina Andreea Stan
Cristina Andreea Stanhttp://canal33.ro
Psiholog, terapeut sistemic și de cuplu, are studii universitare şi postuniversitare în ştiinţe politice, pedagogie şi psihologie, este autor, editorialist „Psychologies Romania”, fost editorialist ”Ce se întâmplă, doctore?” şi este realizator „La plural”, emisiune dedicată relațiilor de cuplu din perspectivă psihologică și spirituală la Canal 33 HD
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments