7.6 C
București
vineri, 24 ianuarie, 2025
spot_img
StiriPeste 100.000 de persoane juridice sunt nevoite să modifice codul de clasificare...

Peste 100.000 de persoane juridice sunt nevoite să modifice codul de clasificare a activității de la 1 ianuarie 2025

- Advertisement -

Schimbări importante pentru întreprinzătorii privați, chiar de la începutul anului 2025. Conform unui ordin al Președintelui Institutului Național de Statistică ( nr. 377/17.04.2024) a fost stabilit cadrul legislativ pentru implementarea noii clasificări a activităților economice, schimbare care este concepută pentru a răspunde cerințelor economiei de piață și pentru a se alinia standardelor europene.

Codurile CAEN, adaptate la activităție economice din zilele noastre

Codul CAEN, un acronim pentru Clasificarea Activităților din Economia Națională, este o clasificare a tipurilor de activități pe care le poți presta în România.

Acest cod este un număr format din patru cifre ce corespunde unei singure activități economice. Conform legii, fiecare entitate juridică are un singur obiect de activitate principal, reprezentat de un cod CAEN ce se stabilește în actul constitutiv al organizației, fie că este PFA sau SRL. Lista codurilor CAEN se găsește pe site-ul Registrului Comerțului (ONRC), iar fiecare activitate poate fi găsită prin căutarea în clasa corespunzătoare.

Revenind, începând cu acest an toate companiile și persoanele juridice din România trebuie să folosească noile coduri CAEN (denumite CAEN Rev. 3) adoptate de Institutul Național de Statistică. Această actualizare include peste 100 de modificări: unele activități au fost detaliate mai precis, iar altele au fost comasate, cu scopul de a oferi o imagine mai clară asupra economiei reale.

Reorganizarea codurilor CAEN de la 1 ianuarie 2025 aduce următoarele noutăți:

  • Peste 100 de coduri mai detaliate: lista codurilor CAEN a fost extinsă pentru a cuprinde activități economice mai specifice.
  • Peste 25 de coduri CAEN agregate: codurile care descriu activități similare au fost grupate pentru o mai bună claritate.

Peste 100.000 de PFA-uri înființate după 2020 vor trebui să actualizeze codurile CAEN în 2025 pentru a se conforma noii clasificări. În plus, orice PFA sau SRL nou va trebui să folosească noile coduri la înființare, conform site-ului de profil solo.ro.

Conform aceleiași surse, modificările afectează în special industriile de construcții, transport, comerț și IT, fiind incluse detalii extinse pe anumite tipuri de activități:

  • Construcții și Comerț: aceste sectoare au cele mai multe coduri noi. De exemplu, vechiul cod CAEN 4789 pentru comerț a fost detaliat în 19 coduri noi, iar 4791 are corespondență în 32 de coduri noi.
  • Transport: modificările afectează toate firmele din transportul de persoane și marfă, inclusiv serviciile de ride-sharing și taxi.
  • IT și Design: profesioniștii din IT au acum coduri CAEN dedicate pentru activități cum ar fi streamingul de jocuri video (6020) și designul de ambalaje (7414).

Pentru a veni în ajutorul persoanelor juridice care vor trebui să se conformeze noilor clasificări, Registrul Comerțului a publicat detaliile privind procedurile specifice acestei actualizări. Iată cele mai importante aspecte:

  • Cerere de actualizare a codurilor CAEN la Registrul Comerțului: autoritățile au actualizat Anexa 2b pentru a facilita modificarea pentru atât de multe companii. Pentru codurile CAEN recodificate, completarea cererii reprezintă o simplă bifă.
  • Noi documente justificative: pentru companiile a cărori coduri CAEN au fost detaliate sau condensate, este nevoie de diplomă sau documente care să ateste că pot desfășura activitatea descrisă de codul CAEN pe care cor să îl aleagă.
  • Actualizarea actului constitutiv: codurile CAEN sunt trecute pe certificatul constatator, astfel că acesta trebuie modificat. Registrul Comerțului va face asta în mod gratuit.

Pentru a facilita încadrarea corectă a activităților economice, Institutul Național de Statistică a publicat pe pagina sa oficială (https://insse.ro/cms/ro/caen) structura completă a CAEN Rev.3 ( http://https//www.onrc.ro/documente/anunturi/CAEN-Rev.3_structura-completa.pdf ), precum și tabelul de corespondență CAEN Rev.2 – CAEN Rev.3 (https://www.onrc.ro/documente/anunturi/Corespondenta-CAEN-Rev.2-CAEN-Rev.3.pdf ).

Important: nu există un termen limită până la care se poate face actualizarea codurilor pentru companiile existente și nici nu au fost impuse sancțiuni.

- Advertisement -
Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE