22.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
DiversePoate grăbi PPE intrarea României în Schengen? Eurodeputat PNL: Delegația austriacă nu...

Poate grăbi PPE intrarea României în Schengen? Eurodeputat PNL: Delegația austriacă nu a mai votat împotrivă

Siegfred Mureșan a declarat pe Facebook în această seară că vom obține aderarea deplină a României la spațiul Schengen: „Surpriză la Congresul Partidului Popular European de la București. Delegația austriacă nu a mai votat împotriva manifestului electoral al Partidului Popular European care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen. Manifestul a fost adoptat în unanimitate”.

România este gazda unui eveniment de mare anvergură în această săptămână. La București sunt prezenți, în acest moment, numeroși lideri de stat și de guvern, convocați la întrunirea Partidului Popular European (PPE).


Nume importante din Europa, precum Ursula von der Leyen, actuala șefă a Comisiei Europene, Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, Donald Tusk, premierul polonez, Karl Nehammer, cancelarul austriac, iau parte la discuții pe tema securității, solidarității între generații și economie.

Subiectul România în Schengen a fost abordat în emisiunea Punctul de Control, moderată de Ion M. Ioniță, în dialog cu expertul în relații internaționale, Ștefan Popescu.

Cei doi au vorbit despre prezența la București a celui care s-a opus aderării României la spațiul Schengen, austriacul Karl Nehammer. Cu toate că România are susținerea majoritară, cancelarul austriac nu pare să fie susținut de partidul său pentru a-și modifica votul negativ, așa că există încă semne de întrebare legate de triumful anunțat de Siegfred Mureșan.


Expertul în relații internaționale crede că Nehammer va aștepta scrutinul care se apropie, apoi se va pronunța: „are și el alegeri, iar în Austria extremismul bate la ușă. Poate spre finalul anului, când alegerile vor fi câștigate. Important e că vor dialoga. Au timp să discute pe larg despre Schengen și să găsească o soluție.Cred că se poate ajunge la un compromis.”

Așa cum menționează Ion M. Ioniță: „ceea ce este la vedere este important, ceea ce nu este la vedere este extrem de important”, rămâne de văzut ce beneficii poate aduna țara noastră în urma întâlnirilor între liderii europeni la București.

Un alt detaliu de observat în urma acestui congres este înclinarea balanței în jocul de putere din Coaliție.
„Este un semnal și pentru România, dar și pentru Partidul Național Liberal, partid de guvernământ, cu atât mai important pentru alegerile ce urmează și ca poziționare față de principalul partener. La asemenea întrunire se discută funcțiile, ceea ce este foarte important. România, acum într-un moment critic al Uniunii Europene are nevoie să fie tot mai prezentă, să aibă funcții cheie.” a mai adăugat Ștefan Popescu.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, zilele trecute, pentru Antena 3, că „garantează” intrarea României cu frontiere terestre în Schengen până la finalul acestui an, iar în 2025 putem intra în SUA fără viză.

Alina Maslin
Alina Maslinhttp://canal33.ro
Licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la UAIC Iași și absolventă a masteratului Jurnalism Tematic, Universitatea din București. A realizat articole pentru Rador, a fost colaborator Europa Fm și editor în trustul Intact, pentru Antena 1 și Antena Stars. Este Producător executiv la Canal 33 HD si redactor www.canal33.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments