-1.3 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie, 2025
spot_img
DiversePogorârea Sfântului Duh, Rusaliile sau Cincizecimea

Pogorârea Sfântului Duh, Rusaliile sau Cincizecimea

- Advertisement -

Numită în popor şi Duminica mare, duminica a opta după Sfintele Paști este cea a Cincizecimii, a Pogorârii Sfântului Duh sau a Rusaliilor. Pogorârea Sfântului Duheste una dintre cele mai vechi sărbători, iar în tradiția creștină este denumită ziua întemeierii Bisericii.

Prăznuită încă din vremea Sfinţilor Apostoli, Cincizecimea este una dintre cele mai vechi sărbători creştine alături de cea a Paştilor. Până către sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era marcată ca o dublă sărbătoare: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfântului Duh. Ulterior, sărbătoarea a fost separată, iar Cincizecimea a rămas numai ca Pogorâre a Duhului Sfânt.

Înainte de patima Sa, Mântuitorul ştiind toate cele ce aveau să se întâmple cu El şi nevoind să-i lase pe Apostoli în deznădejde, le-a făgăduit că va trimite pe Duhul Sfânt, Duhul Adevărului, care-i va călăuzi.

În ziua Cincizecimii S-a pogorât Duhul Sfânt peste Sfinţii Apostoli. Pe când Ucenicii se găseau în foişor, în ziua Cincizecimii, cam pe la ceasul al treilea din zi, s-a făcut pe neaşteptate tunet din cer, în aşa fel, încât a străbătut mulţimea adunată la Ierusalim, din toată lumea; şi Duhul Sfânt S-a văzut în chip de limbi de foc, pogorând nu numai peste cei doisprezece Apostoli, ci şi peste cei şaptezeci de ucenici; şi aceştia au început să grăiască în limbi străine, fiecare din Apostoli grăind limbile tuturor neamurilor.

Duhul Sfânt S-a pogorât în chip de limbi de foc, ca să arate că este în legătură cu Cuvântul cel viu; Apostolii trebuiau să înveţe mulţimile şi să le aducă la Hristos şi prin mijlocirea Cuvântului. S-a pogorât apoi, în chip de foc, ca să arate pe de o parte, că Dumnezeu este foc mistuitor, iar pe de alta, pentru nevoia de curăţire; şi S-a împărţit în limbi, pentru haruri. Apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor şi să se înţeleagă între ei, cu toate acestea mulţimea a crezut că sunt beţi. Atunci, Sfântul Apostol Petru a vorbit în mijlocul mulţimii, iar 3.000 de oameni s-au convertit la creştinism. De aici, oamenii au început să creadă că Cincizecimea este sărbătoarea întemeierii Bisericii Creştine, întrucât cei 3.000 de oameni au alcătuit prima comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.

Sfințirea frunzelor de nuc, sursă foto: doxologia.ro

Pentru cinstirea Sfântului Duh, în tradiția ortodoxă se oficiază slujba Sfintei Liturghii în biserici, unde sunt binecuvântate ramuri cu frunze de nuc care apoi se împart credincioșilor . Frunzele de nuc nu au fost alese întâmplător pentru această sărbătoare, ci pentru că au forma cea mai apropiată de limbile de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt. 

Se crede că frunzele de nuc ne vor proteja de spiritele rele și sunt păstrate la icoane, la geamuri sau lângă ușă.  Preoții ne sfătuiesc să nu le aruncăm după ce se usucă, ci să le ardem sau îngropăm, pentru a se întoarce” în natură, căci au fost binecuvântate de Dumnezeu.

Surse: creștinortodox.ro, doxologia.ro, basilica.ro

- Advertisement -
Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE