7.9 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
EDITORIALOpiniiPolitrucul de listă

Politrucul de listă

Nicio listă electorală nu e perfectă. Nici aici, nici dincolo. Și, totuși, cum alegem? Cum judecăm electoral candidații și putem spera că ne vor reprezenta, fără să ne fie jenă, la final de ciclu electoral, să recunoaștem că i-am votat? Câți dintre noi nu am votat acum patru ani, iar acum întoarcem privirea să nu îi vedem nici măcar din profil?

Există o toană a partidelor în anii electorali, care se bazează pe faptul că publicul e impresionat de televizor, de celebritate, pune ștampila pe cine ştie de pe micul ecran. Și uite-așa celebritatea ajunge în fruntea listei. A funcționat, nu pot nega, de la cântăreți de muzică populară, sportivi, la realizatori de emisiuni tv. Dar, dacă îi căutăm, cei mai mulți au rezistat doar un ciclu. Pentru că politica nu e și nu ar trebui să fie scenă de spectacol, talkshow, teren de sport. 

Politica, mai ales în ani electorali – vorbesc despre ceea ce se întâmplă la noi, în mod specific – e ceva foarte negociabil, pragmatic personal și nu are legătură prea mult cu ce a făcut re-candidatul, concret, în folosul comunității. Are legătură cu abilitatea de a se pune bine cu cine trebuie și astfel unii rezistă mandate, fără nicio recomandare a lucrului bine făcut. Mereu își găsesc o funcție și pe cei care să le-o dea.

Anul 2024 vine cu listele. Unii deja caută formula: să pună în cap de listă niște nume sonore, fără nicio legătură cu partidul sau cu ce va urma, important e să treacă puntea. Fraieresc și candidatul și alegătorii. Unii dintre candidați se iau în serios și le arată celor din interior, mai ales fraierilor care cară sacoșe cu afișe și lipici ani de zile, că el i-a adus în starea de natant. Dar cei mai mulți cum vin așa pleacă după patru ani.

Lista cea mai serios de analizat e cu cei care rezistă și rezistă indiferent de faptul că nu au nimic concret de spus în dreptul lor. Unii zic că se mai salvează că apar la televizor și au păreri, nu ale lor, ale cui trebuie ca să își mai asigure o funcție, alții se motivează că lucrează în teritoriu unde lucrătura se desfășoară în sediul de partid între ai noștri cu ai noștri, fără nicio legătură reală cu problema celor de pe trotuar. Sunt parlamentari la al patrulea, al cincelea mandat pe care nu-i cunoaște țara, nu îi cunoaște județul, orașul…sper ca măcar comuna, spațiul mic, unde vorba se duce repede, îi ştie. Ajung unii și miniștri, deşi nimic nu i-ar fi recomandat, dar asta e lipsa publicului. Are o șansă, să dovedească. Și dovedește nimicul. După ce pleacă din funcție, se duce și faima. Oricum, e mai bine să plece uitat decât reţinut că a făcut rele. Vreți un test? Cine a fost acum doi ani ministrul….? Nu știu dacă nimerim doi-trei.

Ei, bine, aveți această curiozitate când vin listele. Uitați-vă măcar la primele cinci nume. Spuneți-le cu voce tare și apoi de îndată încercați să îi asociați cu un proiect concret pentru oameni, nu pentru ei, nu gargara publică pentru partidul în numele căruia recită “punctaje” (așa se numesc acele chestiuni recitate de analfabeţi funcțional politic), unii atât de puțin credibili, încât mai degrabă aduc prejudicii. Dacă în primele secunde nu vă vine nimic în minte, căutați altă listă. Dacă nu o găsiți, întrebați-vă dacă nu cumva avem o vină că le permitem să creadă că suntem fraieri și halim orice de pe menu.

Adriana Săftoiu
Adriana Săftoiuhttp://canal33.ro
Adriana Săftoiu este specialist în comunicare, fost purtător de cuvânt al Preşedinţiei României şi invitat permanent al emisiunii LA SUBIECT, difuzata în fiecare vineri seară de la ora 19.00 pe Canal 33 HD
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments