4.9 C
București
miercuri, 19 martie, 2025
spot_img
EDITORIALPregătiri de război european

Pregătiri de război european

- Advertisement -

Două știri apărute ieri și astăzi (marți și miercuri) atrag atenția asupra intensificării eforturilor de război ale aliaților occidentali. Prima se referă la semnarea marți a unei înțelegeri trilaterale cu privire la fluidizarea transferului de trupe. A doua informatie se referă la succesul tehnologic obtinut de către armata americană.

Pentagon a testat cu succes o nouă bombă de precizie cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina care va intra în dotarea armatei ucrainiene începând de astăzi.

Germania, Olanda și Polonia au semnat un acord care vizează reducerea birocrației care împiedică mișcarea transfrontalieră rapidă a trupelor și a armelor de-a lungul unuia dintre principalele coridoare care duc de la Marea Nordului până la flancul estic al NATO. După invazia pe scară largă de către Rusia a Ucrainei, NATO și Uniunea Europeană au început să accelereze pregătirile în cazul unui conflict militar cu Moscova.

Această informatie oficială a fost raportată de către Agenția Internațională de Știri Reuters. Se așteaptă ca Statele Unite și alți aliați NATO să trimită trupe de întărire a prezenței lor militare prin porturile din Marea Nordului, prin Germania și Polonia, pe frontul de est. NATO desfășoară în prezent cel mai mare exercițiu militar de la sfârșitul Războiului Rece, numit Steadfast Defender 2024, care implică aproximativ 90.000 de militari.

Vorbind la un eveniment la Agenția Europeană de Apărare a UE la Bruxelles, ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a spus că este important să se creeze condiții care să permită desfășurarea rapidă a forțelor militare înainte de apariția oricărui posibil conflict. „Geografia este ceea ce este. Aceasta înseamnă că trebuie să ne putem deplasa rapid din Olanda prin Germania în Polonia”, a spus ministrul olandez. Cele trei țări, Olanda, Germania și Polonia, au semnat scrisoarea de intenție pentru o cooperare mai strânsă în domeniul mobilității militare.

De ceva timp NATO și-a avertizat membrii că prea multă birocrație împiedică circulația trupelor în toată Europa, problemă care ar putea duce la întârzieri serioase în cazul unui conflict cu Rusia. Cu toate încercările timide de fluidizare a transportului de trupe si de material rulant, chiar și scrisoarea de intenție a celor trei țări solicită forțelor NATO să respecte diverse reguli, de la notificarea prealabilă necesară pentru trimiterea de muniții până la lungimea admisă a convoaielor militare. Birocrația bine cunoscută a Europei încă nu și-a încheiat misiunea sa de regularizare a oricărei respirații umane

Începînd de astăzi, miercuri, armata ucraineană va putea lansa atacuri aeriene și mai puternice în adâncimea teritoriului Federației Ruse. Pentagonul a testat cu succes o nouă bombă de precizie cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina, care se așteaptă să sosească curând pe câmpul de luptă, potrivit spuselor a doi oficiali americani și a altor două persoane care cunosc discuțiile.

Ucraina va primi primul său lot de bombe cu diametru mic lansate la sol, o armă nou-nouță cu rază lungă de acțiune produsă de Boeing, pe care nici măcar SUA nu o au în inventar, potrivit informațiilor publicate în Politico.

Noua bombă, care poate călători aproximativ 90 de mile, este de așteptat să răspundă unui necesar kinetic superior având „o capacitate de luptă semnificativă pentru Ucraina”, a spus unul dintre oficialii americani, sub protecția anonimatului. „Le oferă o capacitate de lovitură mai profundă pe care nu au avut-o, le completează arsenalul de foc cu rază lungă”, a spus oficialul american. „Este doar o săgeată suplimentară în tolbă care le va permite să facă mai mult”.

Arma, co-dezvoltată de Boeing și Saab, este alcătuită dintr-o bombă de 250 de lire ghidată cu precizie, legată de un motor de rachetă și trasă de la diferite lansatoare terestre. Armata americană are o versiune similară a bombei care este lansată din aer, dar o versiune lansată de la sol nu există încă în inventarul SUA.

Gama extinsă va pune o nouă capacitate în arsenalul Kievului într-un moment în care lupta de-a lungul frontului este într-un impas și în timp ce Ucraina caută noi modalități de a lovi forțele și infrastructura ruse din spatele liniilor frontului. Această bombă se va alătura altor arme cu rază lungă de acțiune transferate Ucrainei în ultimul an, care au permis trupelor sale să lovească ținte logistice și navale rusești din Crimeea. Deși noile bombe nu au raza de acțiune a rachetelor britanice sau a sistemului de rachete tactice a armatei fabricat din SUA, ele sosesc la timp, pe măsură ce stocurile de artilerie și muniție ale Ucrainei se epuizează.

Ucraina va fi prima țară care va folosi bomba în luptă, ceea ce o face un caz critic de testare pentru alte țări care au cumpărat muniții cu rază lungă de acțiune, după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Iată cum, pas cu pas (vorba unui clasic român în viață), Europa se mai apropie încet, dar sigur de un război cu Rusia. De unde acum doi ani aceeasi Europă occidentală, alături de SUA, trâmbițau pe toate ulițele că nu doresc război cu rușii, ci pacea universală, astăzi vedem că de fapt toată lumea se pregătește total și metodic pentru o confruntare directă cu Moscova.

Oferind Ucrainei capacități multiple de atac în adâncimea teritoriul rus, unde după ultimile bombardamente nici un drept internațional al apărării civililor nu a fost respectat de către aramata ucraineană, NATO face absolut toate eforturile să provoace Rusia și aparatul militar al acesteia.

Generalii NATO nu se mai află în moarte cerebrală ci, conștient, o caută acum prin toate cotloanele. Prețul imens al distrugerii însă va fi plătit de civilii europeni, nevinovați de furtuna hormonală în mijlocul căreia se regăsesc militarii democrațiilor consolidate.

- Advertisement -
HD Hartmann
HD Hartmannhttp://canal33.ro
Profiler şi analist politic, jurnalist specializat în politică externă, geopolitică şi geostrategie, curajos şi expresiv comentator al actualităţii interne şi internaţionale. Este duşman al gândirii unice, are o voce distinctă, pertinentă şi autentică şi nu ezită să dea „sentinţe”, de multe ori implacabile.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE