1.2 C
București
duminică, 10 decembrie, 2023
Google search engine
StiriInternPulanul telescopic și dispozitive cu electroșocuri, noile dotări ale Poliției Române!

Pulanul telescopic și dispozitive cu electroșocuri, noile dotări ale Poliției Române!

Polițiștii bucureșteni schimbă pulanul tradițional cu unele telescopice și, mai nou, vor fi dotați și cu dispozitive cu electroșocuri. Noile achiziții ale Ministerului de Interne par a fi extrem de apreciate de către polițiști, care speră că astfel se vor putea apăra mai bine în timpul exercitării meseriei, dar îi vor proteja totodată și pe eventualii agresori, nemaifiind nevoiți să recurgă la armamentul din dotare.

Sindicatul Europol anunță cu vădită satisfacție că “Pentru prima dată în România, polițiștii de ordine publică din cadrul secțiilor de poliție din București vor primi în dotare dispozitive cu electroșocuri”.

Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, ” parafând” înțelegerea cu firma furnizoare de echipamente. Sursa foto: Europol

Astfel, conform aceleiași organizații sindicale, “în următoarea perioadă, primii 300 de polițiști vor fi instruiți cu privire la caracteristicile și utilizarea dispozitivelor cu electroșocuri și cu privire la situațiile punctuale pe care le pot întâlni la intervenții. În aceste condiții, spre finalul anului, aceste dispozitive vor putea fi deja văzute în dotarea polițiștilor și vor putea fi deja folosite”.

 Polițiștii spun că avantajul utilizării acestor noi mijloace este reprezentat de riscul scăzut de vătămare, atât în privința agresorilor cât și a polițiștilor, dar și de posibilitatea de imobilizare eficientă a persoanelor care reprezintă un pericol pentru sine sau pentru cei din jur.

Dispozitivele cu electroșocuri, mai „prietenoase” cu infractorii decât pistolul din dotarea polițiștilor.Sursa foto:Bolawrap.ro

Dispozitivele cu electroșocuri nu pot fi folosite în orice condiții. Astfel, acestea vor fi utilizate în scopul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente ale persoanei, atunci când:

a) utilizarea forței fizice nu a fost sau nu este aptă să producă acest rezultat;

b) aceasta intenționează să săvârșească sau săvârșește acțiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor”.

Europol nu ne comunică și prețul de achizițe al acestor dispozitive de curentat infractorii, care pe site-ul emag, de exemplu, pot fi cumpărate cu aproximativ 50 de lei.

Bastonul telescopic metalic, dureros de modern. Sursa: youtube.com

Polițiștii nu pot renunța la tradiționalul pulan. Vor primi, însă, o variantă modernă, pulanul telescopic, sau așa-numitele bastoane telescopice. 7.000 de astfel de bastoane vor fi achiziționate de Ministerul de Interne în scurt timp. Există, totuși, probleme.

„Prețul celor 7000 de bastoane este de aproximativ 1.505.000 de lei, adică 215 lei per complet (baston + suport)… Suntem nerăbdători să vedem sosite bastoanele telescopice, deși numărul acestora este insuficient la acest moment, proactiv vom avea un baston la fiecare trei polițiști, așa cum s-a întâmplat și în cazul vestelor anti-înjunghiere”, spun cei de la Europol.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments