23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie, 2024
Google search engine
DiverseRomânia, la extreme! ANM anunță furtuni puternice și caniculă

România, la extreme! ANM anunță furtuni puternice și caniculă

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi avertizări de cod galben de vreme extremă începând de miercuri, 26 iunie, de la ora 13:00, până joi dimineață, ora 6:00.

România se află la extreme în această perioadă. La final de luna iunie, românii se confruntă cu temperaturi de aproximativ 40 de grade. Mai mult decât atât, aceste călduri aduc după sine furtuni.

Prima avertizare cod galben este valabilă de astăzi, ora 13:00, până mâine, ora 6:00.

În jumătatea vestică a Olteniei, Banat, Crișana, vestul Transilvaniei, precum și în regiunea Carpaților Occidentali și vestul Carpaților Meridionali, se vor înregistra perioade cu vreme instabilă.

Aceasta va fi caracterizată de averse torențiale, rafale de vânt puternice (în general între 50 și 70 km/h), furtuni, grindină și fulgere.

În perioade scurte de timp sau prin acumulare, precipitațiile vor atinge 25-35 l/mp și local vor depăși 50 l/mp.

De căldură tot nu scăpăm, așadar, valul de caniculă nu dispare în jumătatea sudică a Olteniei și Munteniei, dar se va extinde în Banat.

Disconfortul termic va rămâne accentuat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând pragul critic de 80 de unități, indicând caniculă. Temperaturile maxime vor depăși valorile normale pentru această perioadă, fiind în general de 34-35 de grade, iar nopțile vor fi tropicale, cu minime în jurul valorii de 20 de grade.

De asemenea, meteorologii au anunțat cod galben de vânt puternic resimțit în mai mult localități din județul Caraș-Severin. Moldova Nouă, Oravița, Bozovici, Pojejena, Berzasca, Prigor, Sichevița, Răcășdia, Sasca Montană, Lăpușnicu Mare, Bănia, Dalboșeț, Coronini, Eftimie Murgu, Ciclova Română, Gârnic, Șopotu Nou, Socol, Berliște, Cărbunari, Naidăș, Vrani și Ciuchici din județul Caraș-Severin sunt localitățile vizate de acest cod, conform ANM. În aceste zone se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50-70 km/h.

Avertizarea este în vigoare până joi, 27 iunie, la ora 12.00.

Cristina Dincă
Cristina Dincăhttp://canal33.ro
Proaspăt intrată în domeniul jurnalismului, Cristina Dincă și-a propus să descopere toate fațetele meseriei la care a visat de mică și să contribuie la dezvoltarea acesteia. Pasiunea pe care o poartă zilnic cu ea o ajută să transmită către marea de oameni energia pozitivă de care avem cu toții nevoie în prezent. Cristina Dincă e absolventă a Facultății de Jurnalism, în cadrul căreia a avut oportunitatea să experimenteze, să-și însușească strategiile necesare unui bun jurnalist și să cunoască oameni care au inspirat-o. De asemenea, de-a lungul timpului, a lucrat alături de adevărați profesioniști din domeniul televiziunii, precum TVR și România TV.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments