21.6 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
StiriInternRomânia trece la ora de iarnă duminică, 29 octombrie! Ora 4.00 devine...

România trece la ora de iarnă duminică, 29 octombrie! Ora 4.00 devine ora 3.00!

România trece la ora de iarnă de duminică, 29 octombrie. În noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, vom da ceasurile înapoi. Astfel, ora 4.00 va deveni ora trei, urmând ca duminică, 29 octombrie, să avem parte de ziua cea mai lungă din an cu 25 de ore încorporate.

Aplicarea sistemului orei de vară şi de iarnă implică în fiecare an o modificare cu o oră a ceasurilor. Acest lucru se produce în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai mult de lumina naturală.

Dacă în cazul aplicării orei de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (în ultima duminică a lunii martie ora 3.00 devine ora 4.00), la ora de iarnă ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4.00 devine ora 3.00. Iar acest lucru se aplică din ultima duminică a lunii octombrie.

În ultimii ani sistemul legat de schimbarea orei pe bătrânul continent a fost intens dezbătut, ba chiar s-a luat și o hotărâre în acest sens.

Părerile pro sau contra nu au reușit să se impună într-o manieră decisivă, așa că factorii de conducere ai Uniunii Europene le-au cerut statelor membre, de mai multe ori, să hotărească dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă.

Încă din septembrie 2018 s-au discutat cel puțin trei scenarii legate de schimbarea sezonieră a orei oficiale, cea care se aplică încă de două ori pe an, primăvară și toamna. Inițial s-a cerut un timp de răgaz pentru analizarea cu atenție a efectelor oricărei decizii luate, în favoarea sau nu a păstrării sistemului actual, dar până la urmă compromisul nu a mai fost urmat.

Au trecut deja cinci ani de când Comisia Europeană a făcut publică propunerea de a desființa schimbarea orei, în urma unei consultări publice la care majoritatea covârșitoare a celor 4,6 milioane de cetățeni europeni care au participat au cerut încetarea acestei practici.

Ulterior, propunerea a fost aprobată de europarlamentari, fapt consumat în prima jumătate a anului 2019.

Însă, izbucnirea pandemiei de COVID-19, în martie 2020, apoi a războiului din Ucraina, în februarie 2022, cu toate efectele ce au decurs din cele două evenimente ce au marcat istoria recentă a Europei, au dus la amânarea sine die a deciziei de renunțare la schimbare a orei de vară/toamnă.

Istoria ne arată că Germania a fost cea care a introdus cea dintâi schimbarea orei, în 1916. Atunci, Europa se confrunta cu efectele primei conflagrații mondiale, iar Germania a încercat să reducă astfel consumul de cărbune din casele oamenilor, pentru a întări industria de război.

Alexandru Catalan
Alexandru Catalanhttp://canal33.ro
Cu experienţă de aproape 30 de ani in presa din România în agenţii de presă şi redacţiile celor mai imortante cotidiene – Adevărul, Capital, Libertatea, Click, ProSport ca Şef de departament şi Redactor Şef Adjunct, Alexandru este moderatorul a cinci emisiuni la Canal 33 HD şi Editor Coordonator al site-ului www.canal33.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments