20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
StiriInternS-a întors roata: Generalii SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă „victime” ale...

S-a întors roata: Generalii SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă „victime” ale „câmpului tactic” din Justiție

Peste 15 ore au fost audiați la DNA foștii șefi din SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă. Alături de avocatul Doru Trăilă, cei doi generali sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani. Cei doi sforari au ieșit din sediul DNA fără cătușe la mâini, dar s-au ales cu ordonanțe de punere sub control judiciar cu o cauțiune de 100.000 de euro.

play-sharp-fill

S-au crezut infailibili, au condus practic țara chiar și după ce nu au mai fost în funcții de conducere la SRI. Beneficiind de informații culese de mii de ofițeri ai SRI, știind secretele murdare ale multor persoane importante, judecători, procurori, politicieni sau jurnaliști, cei doi generali SRI au condus așa-numitul „stat-paralel”.

Au făcut milioane de euro din trafic de influență, însă li s-a înfundat. După ce în presă au apărut înregistrări care arătau cu ce se ocupă Coldea și Dumbravă, procurorii anticorupție s-au apucat serios de treabă, având probabil „binecuvântarea” actualilor șefi ai SRI. Dosarul a ajuns pe mâna procuroarei Mihaiela Iorga Moraru, mazilită la un moment dat din DNA de către Laura Codruța Kovesi, cealaltă parte a „binomului” despre care se spune că a condus România din umbră. Procuroarea de la anticorupție își poate plăti acum o parte din polițe.

Denunțătorul lui Coldea și al lui Dumbravă se numește Cătălin Hideg și este patronul companiei „Sanimed International”. Acesta a fost condamnat în luna februarie a acestui an, de judecători de la Tribunalul Bucureşti, la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false şi spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro. În încercarea de a obține o condamnare cu suspendare, sau chiar să scape cu cazierul nepătat, Hideg a ajuns pe mâna celor doi maeștri ai combinațiilor.

„Am avut o întâlnire cu domnul Dumbravă, care l-a recomandat pe domnul Trăilă ca viitorul meu avocat. Am fost la dânsul la birou, la cabinetul de avocatură, unde mi-au spus iniţial că vor 700.000 de euro plus TVA. Ulterior, eu i-am spus că e o sumă foarte mare, că nu am mai văzut asemenea onorarii în România. Dânsul mi-a spus ca aşa a primit ordine de la domnii generali, că asta e suma pe care trebuie să o plătesc dacă vor să mă ia ca şi client. I-am spus că este foarte mult şi ofer suma de 500.000 de euro. Dânsul a zis: «Bine, nu pot să decid eu, trebuie să vorbesc cu domnii generali şi peste câteva zile să vă transmit care a fost decizia». Ulterior, m-am prezentat din nou la cabinetul domnului avocat Trăilă şi mi-a spus că singura variantă pe care o acceptă este de 600.000 de euro cu TVA, altfel nu putem încheia acest contract de asistenţă juridică. Şi am semnat contractul”, a declarat Cătălin Hideg.

Acesta susține că a plătit o primă tranșă de 100.000 de euro înainte de condamnarea primită la Tribunalul București , timp în care asupra sa ar fi fost exercitate presiuni pentru a achita și restul sumei. Cu banii dați și condamnat la închisoare cu executare, Hideg a ales însă să reclame toată tărășenia la DNA, unde a depus și 20 de înregistrări audio care să îi susțină acuzele și care îi înfundă pe cei doi foști șefi din SRI.

Dosarul lui Hideg se află în prezent în faza de apel, la Curtea de Apel Bucureşti.

Florian Coldea a ocupat funcția de prim-adjunct al directorului SRI timp de 12 ani, din august 2005 și până în ianuarie 2017. În numai nouă ani, începând cu 2005 Coldea a urcat de la gradul de locotenent-colonel până la cel de general-locotenent. A fost debarcat din SRI de către Eduard Hellvig în ianuarie 2017, fiind implicat într-un scandal declanşat de Sebastian Ghiţă. Fost şef al Comisiei Parlamentare de Control a SRI, Ghiţă i-a acuzat pe Coldea şi pe Laura Codruţa Kovesi -şefa DNA la acea vreme- că influențează justiția, fabrică dosare și că practic ar fi „binomul” care conduce din umbră România.

Gen.(r) Dumitru Dumbravă a fost șef al Direcției Juridice a SRI și secretar general al instituției. A fost trecut în rezervă în cursul anului 2018, moment în care a înființat o societatea ce oferea consultanță, „Intell Cube Consulting” SRL, devenită ulterior „Wise Line Consulting” SRL.

„Consultanța” oferită de cei doi „pensionari” ai SRI, Coldea și Dumbravă, consta în manipularea deciziilor judecătorești pe bani mulți, de ordinul sutelor de mii de euro prin intervenții la procurori și judecători pe care îi aveau la mână. În plus, despre cei doi se spune că se ocupau și cu preluarea abuzivă a unor afaceri de succes.

Pe surse am aflat că avocatul Doru Trăilă ar fi scris în fața procurorilor DNA pagini întregi despre clienții generalilor SRI și dosarele rezolvate de aceștia în instanțe.

Dacă se apucă de scris și Florian Coldea vor cădea capete. Procurorii anticorupție trebuie să afle care erau judecătorii și procurorii la care Coldea și Dumbravă au avut acces. Sunt și nenumărați politicieni care vor dormi mai puțin de astăzi încolo, de frica dezvăluirilor pe care Coldea și Dumbravă ar putea să le facă.

Scandalul este abia la început și rămâne de văzut dacă Justiția va avea curaj să încalce granițele „câmpului tactic” și dacă va derula până la capăt firul afacerilor tenebroase ale tandemului generalilor SRI Coldea-Dumbravă.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments