20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
StiriInternPoliticienii nu vor să îi știm! Legea referitoare la deconspirarea rudelor lucrătorilor...

Politicienii nu vor să îi știm! Legea referitoare la deconspirarea rudelor lucrătorilor Securității care ocupă demnități sau funcții publice a picat din nou în Senat

Nu îi vedem, dar există printre noi. Ocupă diverse funcții, aranjează licitațiile publice și, în general, ne decid viața. Sunt strecurați abil printre politicieni și par o castă intangibilă. Este vorba despre urmașii sau rudele celor care au lucrat pentru Securitate sub o formă sau alta, inclusiv colaboratori. O lege care ar fi trebuit să îi deconspire a picat la vot în Senat.

Claudiu Năsui se luptă cu interesele celor care „au moștenit” de la foștii securiști funcții și acces în lumea politică

PSD, PNL și UDMR au votat în Senat împotriva inițiativei legislative care urmărește deconspirarea rudelor lucrătorilor Securității care ocupă demnități sau funcții publice, acuză inițiatorul proietului de lege, parlamentarul USR Claudiu Năsui.

„Cu 73 de voturi pentru raportul de respingere a inițiativei, senatorii PSD, PNL și UDMR au refuzat extinderea dreptului cetățenilor și al presei de a avea acces la informațiile privind legăturile cu fosta Securitate a rudelor persoanelor care dețin funcțiile de președinte al României, deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European, membru al Guvernului, Avocatul Poporului, primar. Este cea de-a patra încercare a deputatului Claudiu Năsui de a trece prin Parlament un proiect de lege care să contribuie la deconspirarea rudelor lucrătorilor fostei Securități și care ocupă acum demnități sau funcții publice. Proiecte similare au fost depuse în 2021, martie 2022 și octombrie 2022”, scrie pe pagina oficială a USR.

Inițiatorul proiectului de lege, Claudiu Năsui consideră că niciodată nu este prea târziu să afli adevărul despre torționarii Securității și despre felul în care ei sau rudele lor încă mai sunt înșurubați în funcții importante din stat.

„În actualul guvern sunt trei. Câți mai sunt și în Parlament? Faimosul punct 8 de la Timișoara, care prevedea că foștii securiști și nomenclaturiști să nu mai ocupe funcții în stat nu doar că nu a fost aplicat, dar s-a întâmplat chiar opusul. Foștii securiști au preluat puterea și au folosit-o în continuare în interes propriu. Iar lucrul acesta nu s-a terminat odată cu trecerea timpului, pentru că au lăsat puterea mai departe copiilor lor. Până acum s-au împotrivit sistematic PSD și PNL. AUR a votat pentru proiect, dar în mod bizar, acum deodată s-a abținut”, declară Claudiu Năsui.

Conform inițiativei legislative a USR, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității ar urma să publice pe pagina de internet a instituției un „registru” al tuturor lucrătorilor Securității, dotat cu funcții de căutare (după nume, după demnitatea ocupată, respectiv legătura de rudenie, etc).

Proiectul de lege ar trebui să completeaze OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securității, stabilind că orice cetățean român, precum şi presa, partidele politice, ONG-urile şi instituțiile publice au dreptul să știe dacă rudele până la gradul al III-lea ale politicienilor (președintele României, parlamentari şi europarlamentari, membrii Guvernului, Avocatul Poporului şi primarii) au sau nu legătură cu fosta Securitate.

Votul din plenul Senatului survine la doar o săptămână după ce USR a făcut publice numele a 300 de securiști, milițieni și colaboratori cu hotărâri definitive în instanță, care beneficiază de certificate și indemnizații de revoluționar. Ancheta integrală și lista celor 300 de colaboratori ai securității ca poliție politică poate fi accesată la următorul link:https://comunitatealiberala.ro/300-de-securisti-si-colaboratori-au-certificate-si-indemnizatii-de-revolutionari-vedeti-in-premiera-lista-lor/

Pe lângă primirea unei indemnizații lunare, toate persoanele care au obținut calitatea de  „luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989” beneficiază de mai multe avantaje: prioritate în asigurarea locuinței din fondul social; acordarea gratuită de echipamente medicale; transport gratuit pe mijloacele de transport în comun și 12 călătorii cu trenul; atribuirea în proprietate a locului de veci; scutiri de plata taxelor, impozitelor pentru locuință, teren aferent și autoturism, dar și dreptul de a se pensiona cu cinci ani înaintea de împlinirea vârstei standard.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments