7.9 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
StiriInternSf. Dimitrie cel Nou va fi „repus în drepturi” pe stema Bucureștiului

Sf. Dimitrie cel Nou va fi „repus în drepturi” pe stema Bucureștiului

Consiliul General al Capitalei va dezbate în şedinţa din 31 ianuarie un proiect de hotărâre prin care stema Municipiului Bucureşti ar urma să fie modificată. Mai exact, pe stemă ar urma să fie înfățișat Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, cu data de prăznuire 27 octombrie, în locul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, înscris în calendarul ortodox la data de 26 octombrie. 

Bucureștenii s-au închinat zeci de ani la icoana unui sfânt ale cărui moaște se află în Grecia.

De mai bine de 30 de ani se chinuie edilii Capitalei să refacă stema orașului și să îl repună în drepturi pe Sfântul Dimitrie cel Nou, considerat Ocrotitorul Bucureștiului.

Conform referatului de aprobare a hotărârii ce se va dezbate în Consiliul General pe 31 ianuarie, reprezentarea icoanei Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou pentru stema Capitalei „a fost aleasă eronat încă din anul 1864, fapt atestat de către Biserica Ortodoxă Română, precum şi de către mulţi istorici şi specialişti în heraldică”.

„Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, face parte din identitatea Capitalei României, cu semnificaţii istorice şi spirituale profunde. Însemnătatea istorică şi spirituală a Ocrotitorului Bucureştiului a fost recunoscută de către Biserica Ortodoxă încă de la aducerea sfintelor sale moaşte în Ţara Românească, în ziua de 13 iulie 1774”, se spune în documentul explicativ.

Comuniștii nu au avut nicio problemă în a încurca sfinții de pe stema Capitalei României.

Eroarea ar fi trebuit îndreptată în Hotărârea de Consiliu General 76/1993, dar pe stemă a rămas în continuare imaginea Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir şi nu cea a Ocrotitorului Bucureștiului, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou.

„Menţionăm faptul că în acest demers suntem îndrumaţi de către Biserica Ortodoxă Română, iar obiectivul acestei iniţiative este acela de a-l aşeza pe Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştiului, pe stemă. Celelalte elemente de identitate ale Capitalei – heraldică, simboluri, mesaj – rămân neschimbate, astfel cum au fost adoptate prin HCGMB 76/1993.

În acest sens, în data de 13 septembrie 2023, Patriarhul BOR a transmis prin adresa înregistrată sub nr. 152805 faptul că, în data de 3 august 2023, Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române a aprobat modelul de icoană în care va fi reprezentat Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, spre a fi introdus în stema Municipiului Bucureşti”, se mai arată în document.

Conform crestinortodox.ro, Ocrotitorul orașului Bucuresti nu a fost niciodată Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, prăznuit de Biserica Ortodoxă în ziua de 26 octombrie, ci Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, prăznuit în ziua de 27 octombrie. Moaștele celui din urmă se află în Catedrala din București încă din data de 13 iulie 1774, pe când moaștele celui dintâi nu au fost niciodată păstrate în capitala țării noastre și se află în Catedrala din Tesalonic, Grecia.

Coincidență, sau nu, nedreptatea făcută Sf. Dimitrie cel Nou va fi reparată la 250 de ani de când moaștele acestuia au fost aduse în București.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments