Sfântul Alexandru a fost episcop în Constantinopol pe vremea împăratului Constantin cel Mare și a participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325. De ziua în care este prăznuit Sfântul Alexandru sunt legate anumite tradiții și obiceiuri, pe care credincioșii au grijă să le respecte pentru a avea noroc și a fi feriți de necazuri.
Sfântul Alexandru, considerat de către Biserică protectorul omenirii, este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 august, cu două zile înaintea de începerea Anului Nou bisericesc, de pe data de 1 septembrie. Unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii, a fost și un apărător neînfricat al credinței creștine.
Pe lângă rolul său în apărarea dogmelor ortodoxe, Sfântul Alexandru a fost cunoscut și pentru activitatea sa pastorală și pentru măiestria sa în a ghida sufletele credincioșilor. A jucat un rol esențial în condamnarea arianismului și în formularea Crezului Niceean, care spune despre Fiu „Cel de o ființă cu Tatăl”.
El a fost un model de smerenie, blândețe și curaj, calități care l-au ajutat să câștige respectul atât al episcopilor, cât și al poporului. Sfântul Alexandru a susținut cu tărie ideea că orice conducător bisericesc trebuie să fie un exemplu de viață creștină și să își exercite autoritatea cu dragoste și răbdare.
Episcop în Constantinopol pe vremea împăratului Constantin cel Mare, Sfântul Alexandru a fost numit în locul Sfântului Mitrofan, în urma unei vedenii pe care acesta din urmă a avut-o, știind că va urma să plece la cele veșnice și că îl va pune în locul său pe Alexandru.
Alexandru a păstorit bine turma cea cuvântătoare a lui Hristos, gonind lupii eretici și elini. Filosoful Arie susținea că Fiul nu este veșnic, ci a fost creat de Tatăl. Situația a escaladat, astfel că împăratul Constantin cel Mare a convocat primul Sinod Ecumenic de la Niceea. După finalul Sinodului, îngerul Domnului i s-a arătat fericitului Mitrofan, spunându-i că i se apropie sfârșitul și poruncindu-i să îl numească pe Alexandru patriarh.
Apărător al dreptei credințe, stând împotriva lui Arie la Primul Sinod Ecumenic, Alexandru întâi a încercat să rezolve noua tensiune în mod pașnic. In sprijinul apărării ortodoxiei a fost chemat și Osie, episcop de Cordova. Criza s-a accentuat, determinându-l pe împăratul Constantin cel Mare să convoace primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325), care îl excomunică pe Arie.
Trecând câțiva ani de la Sinodul cel dintâi, ereticul Arie fiind chemat la Constantinopol, a amăgit cu vicleșug pe binecredinciosul împărat Constantin, jurându-se de cdreapta credință. Sfântul Alexandru a fost cel care s-a rugat ca Domnul să îl ia pe Arie de pe pământ, înainte ca acesta să primească Sfânta Împărtășanie, eretic fiind. Ascultându-i rugăciunea, Arie a murit, iar Biserica a fost păzită.
Sfântul Alexandru a păstorit biserica ani îndelungați, ajungând la adânci bătrâneți. A trecut la cele veșnice la vârsta de 98 de ani, după ce a luptat neîncetat ca dreapta credință să nu fie întinată de erezii.
Sfântul Alexandru este numit „protectorul omenirii”, iar sărbătoarea aduce cu sine o mulțime de tradiții, ce se păstrează și s-au transmis din generație în generație.
Credincioșii sunt îndemnați să fie darnici și milostivi cu cei din jur, dar mai ales cu cei năpăstuiți de soartă.
Pe 30 august nu se lucrează, deoarece această zi este despre rugăciune și fapte bune. Femeile, mai ales cele care poartă numele sfântului, nu trebuie muncească, să spele haine sau să facă alte treburi în gospodărie.
Se spune că în această zi sfântă nu este bine să îți vorbești aproapele de rău sau să te cerți cu acesta. Cei care nu țin cont de sărbătoarea Sfântului Alexandru vor avea parte de ceartă și necazuri până la finalul anului.
Pe 30 august este bine să se facă daruri apropiaților sau celor mai puțin norocoși, deoarece generozitatea este răsplătită cu noroc, belșug și proprietate pentru întreaga familie.
Tot de tradiție ține rostirea rugăciunii Sfântului Alexandru în această zi destinată celebrării ierarhului, care, se spune că este făcătoare de minuni.
Surse: Viețile sfinților; doxologia.ro; crestinortodox.ro