10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
StiriInternȘoferii beți sau drogați vor rămâne chiar și 10 ani fără permis....

Șoferii beți sau drogați vor rămâne chiar și 10 ani fără permis. Legea a fost votată ieri în unanimitate de senatori

Se înăspresc pedepsele pentru inconștienții care se urcă la volan după ce au băut fără măsură, sau au consumat droguri. După ce în iulie prevederile din Codul Penal au fost modificate în sensul în care cei care produc accidente soldate cu decese nu mai pot scăpa de executarea pedepsei, acum vine o nouă schimbare în lege: dacă ești prins beat sau drogat la volan, rămâi până la 10 ani fără permis de conducere.

Se schimbă legile! Fără milă pentru șoferii inconștienți!

Autoritățile încearcă să adopte măsuri care să conducă la reducerea numărului de accidente de pe șoselele patriei cauzate de șoferi aflați sub influența alcoolului sau a drogurilor. Ultima modificare legislativă în acest sens a fost anunțată aseară pe facebook de către senatorul PSD Robert Cazanciuc.

“Senatul a votat astăzi (ieri, nota red.) legea prin care șoferii condamnați pentru conducerea vehiculelor băuți sau drogați pierd dreptul de a redobândi permisul pentru o perioadă de până la 10 ani.

Așa cum am promis, continuăm planul de măsuri pentru reducerea numărului de morți pe drumurile României, declasând-o de pe primul loc la decesele rutiere, în ultimii șase ani

După Legea Anastasia, a venit, ținându-mi promisiunea, modificarea legislativă prin care șoferii prinși cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogați nu mai pot redobândi permisul în decurs de până la 10 ani. Legea merge pentru decize finală la Camera Deputaților.

Mulțumesc colegilor senatori: 101 voturi pentru,  nici un vot împotrivă!”, a scris fostul ministru al Justiției pe pagina personală de socializare.

Accidentul soldat cu două victime în localitatea 2 Mai, produs în această vară de Vlad Pascu a dat tonul schimbărilor legislative pentru pedepse dure pentru șoferii beți sau drogați.

În prezent, în Codul Penal, la Art. 336 (Infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice – Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe ) sunt prevăzute următoarele pedepse:

  • Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
  • Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
  • Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Noua modificare legislativă survine după ce în data de 13 iulie 2023 în Codul Penal s-a efectuat o modificare ce exclude ca șoferii beți ori drogați să obțină pedepse fără executare, în cazul producerii unor accidente soldate cu decese.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments