Ioana Dogioiu a căutat să aducă mai multă claritate asupra scandalului Pantelimon, în cea mai recentă ediție a emisiunii „Cu o singură măsură”, alături de invitatul său, Sorin Paveliu, medic primar medicină internă, doctor în științe medicale cu competențe în Sănătate Publică și Management Sanitar, primul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Scandalul medicilor de la secția ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon, acuzați de omor calificat cu premeditare, a prins noi dimensiuni după ce judecătorii Curții de Apel București au decis ca cele două doamne doctor să fie puse în libertate, fără nici o măsură preventivă.
Ioana Dogioiu a punctat două aspecte esențiale: cazul Pantelimon a „fracturat de sus până jos” societatea, justiția și lumea medicală, pentru că e o acuzație atât de dură, respectiv tentativă de asasinat și a derutat în egală măsură prin cele două măsuri juridice: arestul preventiv și eliberarea, după două săptămâni, din arest, fără nici o măsură preventivă. Decizii care derutează opinia publică și dau naștere unor scenarii conspiraționiste.
Sorin Paveliu s-a declarat șocat de acțiunile reprezentaților justiției: „Vă spun că sunt încă sub impresia puternică pe care mi-a produs-o citirea hotărârii judecătorului de la Tribunalul București în care a luat decizia de a accepta cererea procurorilor de arest preventiv 30 de zile pentru cele două doctorițe. Pentru că pentru mine, acel material a scos la iveală, în primul rând, haosul incredibil în care se desfășoară profesiunea medicală.”
Doctorul în științe medicale cu competențe în Sănătate Publică și Management Sanitar susține că e foarte probabil ca cele două doctorițe să fie „responsabile pentru acest deces sau și alte decese, chiar dacă nu sunt vinovate”, replică la care Ioana Dogioiu a adus în discuție eventualitatea unui malpraxis, în locul unei crime cu premeditare.
„Malpraxis-ul, deci culpa culpă medicală. Deci de fapt, probabil către asta s-a și îndreptat hotărârea, pe care încă n-am văzut-o. Probabil că se îndreaptă către o schimbare de încadrare din omor cu premeditare în omor din culpă. Adică, vezi Doamne, ce înseamnă din culpă, înseamnă că tu ar fi trebuit să prevezi rezultatul”. adaugă Paveliu.
Sorin Paveliu a oferit argumente care justifică solidaritatea colegilor de breaslă cu medicii puși sub acuzații. Acesta susține că sunt numeroase practici de administrare a medicamentelor, care țin cont de prospect până într-un punct.
„Șefa de secție, că între timp și-a dat demisia, i-a încercat să explice că sunt trei paliere de administrare a acestui medicament în situațiile în care avea indicații, dintre care două, din hai să le zicem, din doze erau în palierul indicat un prospect, cea de-a 3-a exceda de multe ori limita dată de prospect și practica reieșită din foile de observație arăta că de foarte multe ori se ajunge la doze care erau de 20 de ori mai mari decât doza indicată în prospect. Dar prospectul ăla nu e o hârtie, se cheamă el prospect sau label – etichetă în limba engleză, dar nu este doar atât. Este ceva care spune până aici este legal. De aici încolo ești pe răspunderea ta, a medicului”, explică Paveliu. Acesta a adăugat că mulți medici se gândesc că și ei ar putea fi în situații similare și folosesc doze în afara prospectului.
Medicul invitat a reclamat Ministerul Sănătații pentru că nu a luat suficiente măsuri pentru aceste situații în care sunt puși medicii, iar acum se aruncă diverse opinii în spațiul public: „Acum și-au dat unii cu părerea, că sunt sau nu sunt vinovate, dar este o practică care se numește off-label, dincolo de prospect. Au existat cereri nenumărate de legiferare a acestei practici off-label, pentru că ea există și este utilizată, adică utilizarea medicamentelor în alte situații decât cele pentru care există studii clinice care care stau la baza prospectului. Nici Guvernul și nici Ministerul Sănătății nu a vrut să le dea. Culmea e că în România această utilizare de 20 de ori a dozei, care nu o s-o găsim în niciun protocol de practică internațional, nu este ilegală. Dar Guvernul României, Ministerul Sănătății ar fi trebuit să facă demersuri și a refuzat de fapt, să facă o reglementare care să lămurească o dată pentru totdeauna care sunt limitele în care poți să faci o prescripție offlabel.”
Vezi ce a avut de spus Sorin Paveliu despre ministrul Rafila:
Fii cu ochii pe Ioana Dogioiu și emisiunea „Cu o singură măsură”, în fiecare joi, de la 22.00, pe Canal 33!