Cunoscute sub numele de Teclele Berbecilor sau Berbecarii, Teclele sunt reprezentări mitice rele de foc şi lupi celebrate în mediile pastorale în ziua de 24 septembrie și au preluat numele Sfintei Mucenice Tecla din Calendarul creştin ortodox.
Aproape uitată azi, sărbătoarea Teclelor era păzită cu mare străjnicie, mai ales în regiunile unde oamenii se ocupau cu oieritul. Teclele erau ținute întru amintirea strămoșilor mitici, aceștia luând înfățișarea unor berbeci. Există din bătrâni credința că berbecul era și simbolul sacrificiului adus divinităților familii și sufletelor strămoșilor.
Teclele se păzesc cu mare străsnicie, crezându-se că ar fi rele de foc, dar mai ales de lupi. La casa celui ce va îndrăzni să lucreze, lupii vor veni şi vor mânca berbecii și oile celui ce va fi crescător de turmă. Din această pricină această sărbătoare se mai numește și Teclele berbecilor sau Berbecarii. În mitologia populară, Teclele sunt asemănătoare Filipilor, patronii lupilor și se țin trei zile.
Teclele se serbează pentru că-i rău de lupi, ce fac zbranca printre dobitoace. Pentru ca lupii să nu dea iama-n vite sau în turmele de oi, în aceste zile nu se dă nimic cu împrumut, foc mai ales. Nu se aruncă cenușa din vatră pentru a nu găsi lupoaicele cărbunii aprinşi, să-i mănânce şi să se împuieze.
Nu se mătură prin casă, nu se râşnește, nu se macină, nu se coasă, nu se umblă cu frigări sau țepoaie, topoare şi alte unelte ascuţite.
Pentru a nu stârni sălbăticiunile, tradiția spune că în ziua Teclelor nu se lucrează lână și pieile de animale, nu se atinge unelte sau obiecte ascuțite, nu se împunge în piele.
Despre cei ce nu respectau obiceiurile se spune că primeau de la Tecle pedeapsă cu foc, ori veneau lupii și le luau cîte o oaie-două și un berbec.
Pe vremuri, berbecul era considerat un animal sacru, simbolizând fecunditatea, forța, curajul și încăpăținarea. În tradițiile românești, berbecul era considerat aducător de noroc, iar coarnele sale, apotropaice, erau aducătoare de belșug și apărau casa.
Se crede că vremea din ziua Teclelor poate influența cum va fi restul toamnei și începutul iernii. Dacă în ziua de 24 septembrie este vreme frumoasă, se spune că toamna va fi lungă și blândă, iar recoltele vor fi bogate. În schimb, dacă vremea este rea, cu ploi sau frig, iarna va veni devreme și va fi grea.
Surse: Tudor Pamfile – Sărbătorile la români; Antoaneta Olteanu – Calendarele poporului român
Sursă foto: pixabay