10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
DiverseVeronica Micle și Mihai Eminescu au statui în Parcul Central din Botoșani

Veronica Micle și Mihai Eminescu au statui în Parcul Central din Botoșani

Cel mai cunoscut cuplul de îndrăgostiți din întreaga istorie a literaturii române, Mihai Eminescu și Veronica Micle, are mai nou un grup statuar ce le este dedicat. Statuile au fost instalate în Parcul Central din Botoșani.

Potrivit cotidianului „Monitorul de Botoșani”, grupul statuar înfățișându-i pe cei doi în picioare a fost așezat chiar lângă lacul parcului, fiind iluminat pe timp de noapte.

În același parc a fost instalată o a doua statuie a lui Mihai Eminescu, de data asta singur, stând pe o bancă în așteptarea unei veșnice iubiri.

Reușita celor de la Botoșani face parte din Proiectul „Eminescu: o cultură, o rută în zona tranfontalieră Botoșani – Bălți”, fiind finanțat în mod comun de către România și Republica Moldova.

Relația dintre Veronica Micle și Mihai Eminescu a durat între 1872 și 1889, anul morții celor doi, înregistrând numeroase suișuri și coborâșuri.

Cei doi nu au reușit niciodată să întemeieze o familie, mai ales în condițiile în care Veronica Micle a fost măritată în cea mai mare parte a vieții sale adulte cu Ștefan Micle, fost rector al Universității ieșene.

De menționat că după moartea poetului, produsă în iunie 1889, Micle a ales la 3 august 1889 să se sinucidă cu arsenic, fiind înmormântată la Mânăstirea Văratec din județul Neamț.

„Deşi am fost de multe ori îndrăgostit, să vă spun drept eu n-am iubit niciodată. Eu mă înşelam pe mine însumi luând drept dragoste dorinţa de dragoste, adică dorinţa aceea de a îngenunchea înaintea unei femei frumoase, pe care mi-o zugrăveau imaginaţia şi simţurile”, a declarat cândva Mihai Eminescu, cuvinte ciudate lăsate pentru totdeauna posterității.

Alexandru Catalan
Alexandru Catalanhttp://canal33.ro
Cu experienţă de aproape 30 de ani in presa din România în agenţii de presă şi redacţiile celor mai imortante cotidiene – Adevărul, Capital, Libertatea, Click, ProSport ca Şef de departament şi Redactor Şef Adjunct, Alexandru este moderatorul a cinci emisiuni la Canal 33 HD şi Editor Coordonator al site-ului www.canal33.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments