12.4 C
București
vineri, 1 martie, 2024
Google search engine
DiverseZiua în care Nicolae Ceaușescu s-a îndrăgostit!

Ziua în care Nicolae Ceaușescu s-a îndrăgostit!

La 34 de ani de la execuția cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu, în ziua de Crăciun a anului 1989, România e mult schimbată.

Doar dacă ar fi să dăm un singur exemplu, cel al faptului că în acest an, 2023, am ajuns din urmă Portugalia și Ungaria la valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, și tot ar fi o mare realizare. Asta în condițiile în care la 21 decembrie 1989 stăteam la cozi interminabile pentru alimentele de bază, ca pâinea, ouăle și carnea!

Astăzi, canal33.ro vă propune spre reamintire un episod mai puțin cunoscut din istoria ultimului cuplu care s-a aflat la conducerea României între 1965 și 1989: ziua în care Nicolae Ceaușescu s-a îndrăgostit!

Liderul comunist iugoslav Stane Dolanc și Nicolae Ceaușescu, la întâlnirea lor de pomină din 1978

„E o scenă aparte pe care mi-a povestit-o Ștefan Andrei, fost ministru de Externe din perioada Ceaușescu, între 1978 și 1985. S-a întâmplat în 1978, în județul Bihor, la o casă de protocol a partidului. Ceaușescu tocmai îl primise pe Stane Dolanc, șeful comuniștilor din Iugoslavia la acel moment. Sârbii sunt petrecăreți prin definiție, care nu se limitează la petreceri doar la a bea și la a mânca, ci vor și muzică și dans. Așa că Ceaușescu s-a conformat și i-a cerut lui Ștefan Andrei să rezolve cerința înaltului oaspete”, a povestit istoricul Lavinia Betea pentru canal33.ro.

Așa se face că în scurt timp au apărut la casa de protocol trei foarte cunoscute soliste de muzică populară din acea perioadă și regiune geografică a țării.

Florica Duma, orădeanca care i-a furat, pentru câteva minute, „inima” lui Nicolae Ceaușescu

Lavinia Betea, autoarea celor mai cunoscute volume despre Elena și Nicolae Ceaușescu apărute după 1990, continua povestire: „Erau foarte la modă pe atunci atunci trei cântărețe de muzică popular. Și toate trei se numeau Florica! Florica Bradu, Florica Duma și Florica Ungur, niște femei frumoase, cu costumul lor popular foarte pitoresc, ce le punea în evidență feminitatea. Dar la Florica Duma a mai fost ceva, pe lângă voce și aspectul fizic. Ea fluiera într-un mod aparte, din degete, un mod care l-a fermecat de-a dreptul pe Nicolae Ceaușescu”.

Când petrecerea era în toi, Elena Ceaușescu, ce se retrăsese inițial, a reapărut în sufrageria unde avea loc spectacolul. Și a înțeles dintr-o privire ce se întâmplă. Nervoasă, a dat pe toată lumea afară și și-a trimis soțul, dar și pe oasptele de soi, la culcare.

A doua zi, în prezența lui Ștefan Andrei și a unui Nicolae Ceaușescu foarte spășit, Elena Ceaușescu „le-a frecat ridichea” ambilor bărbați: „Cum e posibilul ca tovarășul să fie supus unui asemenea ipostaze?”, a sunat avertismentul ei către Ștefan Andrei, dar în egală măsură adresat și consortului.

Ironia sorții face ca și Nicolae Ceaușescu și Florica Duma să fi murit la 71 de ani. Dacă Nicolae Ceaușescu s-a stins în fața plutonului de execuție, la Târgoviște, în 25 decembrie 1989, Florica Duma a murit în mai 2017, la Oradea, în spitalul în care și-a petrecut ultimele zile pe acest pământ. 

Alexandru Catalan
Alexandru Catalanhttp://canal33.ro
Cu experienţă de aproape 30 de ani in presa din România în agenţii de presă şi redacţiile celor mai imortante cotidiene – Adevărul, Capital, Libertatea, Click, ProSport ca Şef de departament şi Redactor Şef Adjunct, Alexandru este moderatorul a cinci emisiuni la Canal 33 HD şi Editor Coordonator al site-ului www.canal33.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments