9.6 C
București
vineri, 1 martie, 2024
Google search engine
StiriZootehnia românească în centrul unei crize

Zootehnia românească în centrul unei crize

Informația potrivit căreia Ministerul Agriculturii se reorganizează și vrea desființarea mai multor agenții, printre care și Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) continuă să creeze o nemulțumire în rândul fermierilor. Activitatea și patrimoniul instituțiilor ar urma să fie preluate, fie direct de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), fie de alte instituții din subordine.

Fostul director al ANZ, Gheorghe Neață, a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește această decizie luată la nivelul ministerului Agriculturii. ”În primul rând, dacă vrea să se ia o astfel de decizie, trebuie consultat mediul privat de creștere a animalelor. Noi nu avem fermieri în România, încă nu suntem la stadiul de a coordona, de a controla fermieri, noi avem crescători și unii sunt mai pregătiți, alții mai puțin pregătiți și de aceea au nevoie de sprijinul specialiștilor”, a declarat Gheorghe Neață în cadrul emisiunii Agroexpert de la Canal 33, moderată de Simona Man.

La rândul său, fostul ministru al Agriculturii și președinte ASAS, Valeriu Tabără, a declarat că această restructurare se face fără o analiză corectă. „Intră pe toboganul restructurării sau desființării o instituție de o reală importanță pentru societatea românească. De asemenea sunt extrem de multe alte instituții puse în pericol de a fi desființate”, a mai spus acesta.

Radu Antohe, lector universitar în cadrul ASE și fost consilier de stat pe probleme de agricultură a dat asigurări că ministrul Agriculturii, Florin Barbu nu va desființa ANZ:
„Am primit asigurări de la domnul ministru al Agriculturii că agenția nu va fi desființată, ci că vor fi comasate agențiile. M-a asigurat de nevoia de a comasa agențiile statului din subordinea ministerului Agriculturii în așa fel încât să nu se desființeze și doar anumite posturi de conducere și toți ceilalți angajați să fie evaluați și să fie remunerați în plus față de nivelurile actuale salariale”.

Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof.Dr.G.K. Constantinescu” se desființează prin preluarea activității și a personalului aferent.

Activitatea privind inspectia de stat în zootehnie, activitatea de ameliorare și reproducție desfășurată la nivel central, precum și activitatea specifică de laborator se va prelua în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Activitatea de control și monitorizare din cadrul Oficiilor județene de zootehnie și centrelor regionale de zootehnie se preia de Centrele județene ale APIA. Activitatea Centrului Naţional de Formare Profesională în Zootehnie se preia de către Direcția pentru Agricultură Județeană Cluj.

Simona Allice Man
Simona Allice Manhttp://canal33.ro
Licentiata in Inginerie Alimentara, Turism și Protecția Mediului, cu master in Administratie publica si doctorand in agronomie isi doreste sa atraga atentia asupra domeniului strategic cel mai putin promovat si dezbatut in presa: Agricultura. Cea care ne poate transforma in lideri ai Uniunii Europene daca facem alegerile corecte. Si se straduie sa provoace mediul de afaceri si administratia publica centrala si locala la colaborari pentru a reusi sa ne indreptam spre aceasta pozitie.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments