În ritmul alert și agitat al vieții moderne, somnul de calitate este adesea neglijat, cu consecințe serioase asupra sănătății și a stării de bine. Lipsa de odihnă poate fi extrem de periculoasă, dar există soluții menite să te ajute! Iată care sunt pericolele la care te expui dacă dormi prea puțin!
Cu siguranță știi că somnul este important, iar în zilele în care ai avut parte de puțină odihnă ai resimțit o stare de moleșeală și efecte negative asupra întregului organism. Lipsa acestuia este dăunătoare pentru sănătatea ta deoarece te face să devii vulnerabil la diverse afecțiuni.
Somnul are numeroase beneficii asupra creierului
Un somn adecvat contribuie la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, inclusiv a concentrării și atenției. În timp ce dormi, creierul activează un sistem de curățare numit sistemul glimfatic, care ajută la eliminarea substanțelor toxice acumulate în timpul activității zilnice. Acest proces este asociat cu reducerea riscului de afecțiuni neurodegenerative.
Legătura dintre somn și boala Alzheimer
Boala Alzheimer este o formă complexă de demență, care se dezvoltă odată cu înaintarea în vârstă și se agravează în timp. Aceasta limitează funcțiile cognitive, afectează memoria și interferează chiar cu identitatea ta. Este o boală înfricoșătoare pe care încă nu o înțelegem pe deplin, dar cercetătorii de la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer din Londra au dezvăluit recent că au descoperit o corelație între lipsa somnului și această boală. Studiul lor s-a concentrat pe tulburările de somn, cum ar fi apneea în somn, dar poate fi aplicat și unei populații mai largi care se luptă să aibă un somn odihnitor și de calitate.

Lipsa somnului cauzează diabetul de tip 2
Într-un studiu cu focus pe copii, pierderea doar a unei ore de somn, în fiecare noapte, a fost suficientă pentru a crește prevalența factorilor de risc pentru diabetul de tip 2, inclusiv rezistența la insulină și nivelurile de glucoză din sânge. Am știut de ceva vreme că lipsa somnului poate duce la obezitate și la multe alte probleme de sănătate conexe, dar acest studiu indică faptul că somnul poate avea o legătură și cu diabetul. De asemenea, ilustrează faptul că, pentru a avea consecințe nedorite asupra sănătății, lipsa somnului nu trebuie să fie neapărat semnificativă, doar pierderea unei ore poate avea un impact negativ.
Cum să ai parte de un somn de calitate
Înțelegând cât de grave pot fi efectele lipsei somnului poți lua măsuri contribuind la calitatea acestuia. Chiar și atunci când ești suprasolicitat și ai un program incredibil de aglomerat, somnul trebuie să fie o prioritate. Iată ce poți face pentru a-i îmbunătăți calitatea!
Investește într-o saltea de calitate superioară
Dacă dormi pe o saltea veche de ani de zile, uzată, nu e de mirare de ce te trezești simțindu-te obosit dimineața. O saltea nouă poate fi o investiție mare, dar te va ajuta să ai un somn mai odihnitor și, cel mai important, calitativ.

Analizează-ți obiceiurile
Există multe obiceiuri care pot afecta cât de mult dormi, inclusiv câtă cafeină consumi pe parcursul zilei (și când o consumi – chiar și cu câteva ore înainte de culcare poate interfera cu somnul), dacă faci exerciții fizice sau nu și cât timp petreci privind un ecran digital înainte de culcare.
Gestionează eficient timpul
Dacă simți că ești prea ocupat ca să poți dormi, ia în considerare o analiză strictă a programului tău. În cultura occidentală, există presiunea de a avea cât mai multe activități zilnice, însă unele sarcini pot fi excluse, reorganizate sau chiar amânate. Trasează o linie între timpul alocat muncii și timpul personal și acordă mai multă importanță somnului.
Beneficiile somnului de calitate
Somnul este chiar mai important decât probabil credeai, iar puterea de a-ți schimba obiceiurile stă în totalitate în mâinile tale. Fă-l să devină o prioritate, programează-ți timp pentru el așa cum ai programa o întâlnire și ajustează restul programului tău în jurul său. În timp, îți vei îmbunătăți sănătatea și productivitatea și, nu în ultimul rând, vei reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer și diabet de tip 2.