14 C
București
joi, 2 mai, 2024
Google search engine
Diverse18 aprilie – Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor

18 aprilie – Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor

Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor este marcată în fiecare an pe 18 aprilie și aduce un omagiu patrimoniului cultural Mondial.

Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor este sărbătorită în fiecare an pe 18 aprilie și marchează importanța patrimoniului cultural mondial și eforturile de conservare și protejare a monumentelor și siturilor istorice. Această zi reprezintă o ocazie de a celebra bogăția și diversitatea culturală a lumii și de a promova conștientizarea și înțelegerea importanței protejării moștenirii culturale pentru generațiile viitoare.

Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, adoptată de UNESCO, a fost instituită în anul 1983 de către Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor (ICOMOS), o organizație internațională care promovează conservarea și protejarea patrimoniului cultural și natural. Scopul acestei zile este de a atrage atenția asupra importanței conservării monumentelor și siturilor istorice, precum și de a promova educația și conștientizarea publicului în legătură cu această temă.

În fiecare an se stabilește o temă pentru această zi, Tema de anul trecut a fost „Patrimoniul în transformare, Recuperarea și Reînnoirea”

La Adunarea Generală a INCOMOS desfășurată în 2023 la Sydney, a fost adoptată o temă pentru o perioadă de trei ani. „Patrimoniu rezistent la dezastre și conflicte – pregătire, răspuns și recuperare” a fost aleasă pentru Planul științific trienal 2024-2027.

Se pune astfel accentul pe importanța restaurării și reabilitării monumentelor și siturilor istorice pentru conservarea și promovarea patrimoniului cultural mondial.

În 2024, ziua dă startul manifestărilor oficiale prilejuite de a 60-a aniversare a Cartei de la Veneţia, la 31 mai. Simpozionul ştiinţific al Adunării Generale ICOMOS din Brazilia (noiembrie 2024) va oferi o platformă pentru tranziţia de la actualul Plan ştiinţific trienal („Climate Change Reboot”) la Planul ştiinţific trienal 2024-2026 („Disaster and Conflict Resilient Heritage – Preparedness, Response and Recovery”).

Simpozionul marchează, totodată, încheierea manifestărilor privind celebrarea Cartei de la Veneţia, care se va afla printre subiectele abordate în cadrul evenimentului.

Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor are o importanță deosebită în promovarea și conservarea patrimoniului cultural mondial. Prin celebrarea și conștientizarea importanței monumentelor și siturilor istorice, această zi încurajează implicarea și colaborarea între diferitele părți interesate în vederea protejării moștenirii culturale pentru generațiile viitoare.

Organizațiile și instituțiile culturale desfășoară activități de conservare a patrimoniului cultural. (sursa foto: pixabay)

Această zi ne oferă oportunitatea de a sublinia importanța diversității culturale și a dialogului intercultural în societatea contemporană, este o sărbătoare dedicată patrimoniului cultural mondial și eforturilor de conservare și protejare a acestuia. Această zi reprezintă un moment de celebrare și conștientizare a valorii monumentelor și siturilor istorice și de promovare a educației și colaborării în vederea protejării moștenirii culturale pentru viitor.

Recuperarea și reînnoirea reprezintă un aspect crucial în protejarea și revitalizarea monumentelor și siturilor istorice care au fost afectate de factori precum degradarea naturală, dezastrele naturale, conflictele armate sau acțiunile omenești. Restaurarea și reabilitarea acestor situri nu numai că le redă gloria și splendoarea lor inițială, dar contribuie și la menținerea identității culturale a comunităților și la promovarea turismului cultural și durabil.

Restaurarea și reabilitarea monumentelor și siturilor istorice contribuie la păstrarea memoriei colective a omenirii și la transmiterea istoriei și culturii pentru generațiile viitoare.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments